Menü

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Az érzés nehezen leírható, általában bizsergéshez hasonlítják a betegek, vagy mintha hangyák szaladgálnának a bőr alatt, a kellemetlen zsibbadó érzés pedig nagyon megnehezíti az éjszakai pihenésünket.

Milyen okai lehetnek a végtagzsibbadásnak?

Okozhatják egyes traumák, idegkárosodás, vérkeringési zavarok, érszűkület vagy gyakran cukorbetegség, fertőzések, autoimmun betegségek, alkoholizmus, illetve hiányállapotok is állhatnak a háttérben.

Fontos, hogy a zsibbadást ne bagatellizáljuk, az orvosnak pedig próbáljuk alaposan körül határolni, hol jelentkezik a tünet, mert akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. A zsibbadás sokszor pszichés eredetű, azonban ezeket a problémákat ugyanúgy ki kell vizsgálni.

A zsibbadás tünet az érzészavarok csoportjába tartozik, s hátterében mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelynek számos oka lehet.

Ha a zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti véráramlászavar állhat a háttérben, ám ha a tünetek csak az egyik testfélen jelentkeznek, az idegrendszer központi részének zavarára utal

A zsibbadás jelentkezhet az ujjakban, kézfejben, karokban, lábakban.

Az anyagcserezavarok legtöbbször csökkent szérum kalcium- és/vagy magnéziumszintre utalnak, vagy B-vitamin- vagy folsavhiányra, de lehet a háttérben cukorbetegség, daganat, pajzsmirigy-rendellenesség, egyéb krónikus betegség is, ezért minden esetben kivizsgálást igényel.

Ha az éjszakai kézzsibbadás csak egyszer-egyszer jelentkezik, akkor nagy veszélytől nem kell tartania, hiszen az is előfordulhat, hogy ráfeküdtünk, elnyomtunk egy ideget, s ez okozza a kellemetlen zsibbadást, ám ilyenkor, ha átmozgatjuk, átmasszírozzuk karunkat, akkor a zsibbadás el is múlik.

Ám ha végtagzsibbadás tartósan fennáll, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen ezt a tünetet sok megbetegedés is okozhatja.

Ha kezünk megerőltetése okozza a zsibbadást, akkor az alagút szindróma okait kell kivizsgálni, mely túlzott terhelés miatt is kialakulhat.

A végtagok gyakori zsibbadása bizonyos esetekben perifériás neuropátiára is utalhat. Ha az idegrostok károsodása miatt nem megfelelő a kommunikáció az idegrendszer és az egyes testrészek közt, akkor perifériás neuropátiáról beszélhetünk. Ez zsibbadást, bizsergést okoz, illetve érzéskieséssel jár. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem vagy kevésbé érezzük a fájdalmat és a hőt az adott testrészen.

Ha nem fordulunk időben orvoshoz, akkor akár izomsorvadássá is fajulhat a probléma, ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.