Menü

Netes csalók – ismerjük fel őket!

Sajnos egyre több a netes csaló, akik gyakran szülőket vesznek célba – melyek azok a jelek, amelyekre figyeljünk. Legyünk éberek, ha gyanús üzenetet kapunk!

Nemegyszer előfordul, hogy valamely szolgáltatótól – vagyis annak tűnő csalóktól - emailt kapok, hogy fizessek be bizonyos tartozást, vagy adathalászat keretében a bankszámlám, bankkártyám adatait kérik.

Minden esetben fontos tudni, hogy soha semmilyen adatot nem kérnek így bankok, szolgáltatók, s az is rögtön gyanússá válhat, ha a feladó email címe furcsa karakterekből áll, illetve - bár sok esetben a kapott levél megtévesztésig hasonlít a valódira – előfordulhatnak gyanús eltérések, helyesírási hibák, ékezet lemaradások.

Nálam ez úgy működik, hogy ha gyanús levelet kapok valamely szolgáltatóra hivatkozva, legyen az gáz, villany, vagy hasonló, hogy megnézem a cég online felületén az adatlapomat, számlaegyenlegemet.

Számomra az is egy jó reakció, ha egyszavas választ írok ezeknek a csaló feladóknak, ahonnan perceken belül megérkezik a hibaüzenet, hogy nem ment el az email a megadott címre.

Ezek mind egyértelműen csaló megkeresésre utaló visszajelzések vagy vissza nem jelzések.

A minap egy internetes vásárlásra azonban majdnem ráfáztam, cipőt vettem volna a fiamnak a közösségi oldal „piacos” oldaláról, ahol új és használt holmik cserélnek gazdát, s a fiam nagyon rá volt „kattanva” a korosztályának mostanság meghatározó márkájú cipőjére, ehhez pedig majdnem sikerült átverés áldozata lennem.

A cipőt hirdető hölgy profilja – melyet mindig javaslok megnézni, mielőtt vásárolunk – kamuprofilnak tűnt, a közösségi oldalhoz adott évben csatlakozott, friss felhasználóként, álprofillal.

Amikor a postai utánvét mellett érveltem, hirtelen agresszív lett és türelmetlen, én pedig természetesen nem utaltam előre, az üzlet meghiúsult, a csalót jelentettem, aki el is tűnt az online térből – hogy gondolom más néven, más profillal ismét „munkába álljon”.

A szabályozás és a technika sajnos jelenleg még nem véd meg minket a csalóktól, egyelőre csak a józan ész és az éberségünk véd meg az ilyen szituációktól.

A napokban farsangi jelmezt kerestem a 3 évesem óvodai bulijára, ám ezúttal is egy furcsa eladóba botlottam, aki gyanús viselkedés és kamuprofilnak tűnő zavaros kommunikáció után „felszívódott”, pedig még örültem is, hogy a posta helyett sikerült személyes átvételt intézzek.

Az eladó hölgy (vagy úr) természetesen nem volt ebben partner, s bár házhoz mentem volna a csomagért, neki valamiért az előre utalásos postai megoldás volt szimpatikusabb. Vajon miért…

Ne vásároljunk neten?

Nem ezt mondtam, sőt a koronavírus óta - mondjuk nekem előtte is – szimpatikus, gyors és kisgyerekek mellett rendkívül kényelmes megoldást jelent az online vásárlás, vagy épp eladás.

Azért hirdetünk a neten, mert egyszerűen szeretnénk széles vásárlóközönséget elérni és gyorsan eladni azt, amire már nincs szükségünk. Nagyon sok előnye van, ám mindig résen kell lennünk és ahogy anyukám szokta nekem mondani: „mindig gyanakodj”.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.