Menü

Mit egyen a sportoló gyerek?

Bennem időről időre felmerül, s talán nem vagyok egyedül a gondolattal, hogy mivel etessem a sportoló gyerekeimet? Edzés után általában kamasz fiaim farkaséhesek, a vasszeget is megennék, ilyenkor azonban létfontosságú a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.

Az egészséges életmódhoz alapból elengedhetetlen a megfelelő étrend, egy sportoló esetében különösen oda kell figyelni, egy fiatal, fejlődésben lévő szervezet számára pedig még inkább kulcsfontosságú az étkezés.

Az sem mindegy mit eszik edzés előtt, vagy után, hiszen ilyenkor több tápanyagot igényel egy sportoló gyerek, ám nem mindegy, hogy mit mikor fogyaszt.

Első energiaforrásként említeném a szénhidrátokat, melyre mindenkinek szüksége van, így a gyerekeknek is. Itt elsősorban az összetett szénhidrátokat értjük, nem az egyszerű „rossz” cukros verziókat. A csokis fánk meg a nutellás csiga helyett összetett szénhidrátokat tartalmazó ételeket válasszunk, például teljes kiőrlésű kenyeret, gabonát, zabot, rizst, édesburgonyát, banánt, tésztát. Ezek mind tartós energiát biztosítanak.

Második pont: fehérjék.

A szénhidrát mellett a növekedés másik kulcseleme a fehérje, szervezetünk építőkövei. Ők gondoskodnak az izmok növekedéséről, név szerint ide tartozik a tojás, a csirke, pulyka, hal, zöldségek, vagy ha valaki a húsmentes táplálkozás híve akkor a növényi fehérjeforrások: tofu, bab, lencse, borsó, csicseriborsó, olajos magvak, quinoa.

Jöhetnek a zsírok.

No nem mindegyik, nem bármennyi és nem bármikor! Óvatosan kell bánni a zsíros ételekkel, mert lassan emészti meg a szervezet. Sportoló gyereknek edzés vagy verseny előtt nem ajánlatos zsíros ételt fogyasztania, mert elnehezít és lassan emésztődik meg, ezzel energiát von el.

Folyadék!

Egy sportoló kamasz esetében 2-3 órával az edzés vagy verseny előtt gondoskodni kell a megfelelő hidratációról, magyarul elegendő vizet kell, hogy igyon. Edzés alatt is legyen nála víz, ha pedig melegben edzünk vagy egy órát meghaladó a sportolás időtartama, akkor a sportitalok, izotóniás italok is remekül jönnek folyadék gyanánt, de természetesen inkább részesítsük a gyerekek esetében előnyben a természetes ételeket, italokat, a sportitalokkal, gélekkel, energiazselékkel szemben. Amennyiben gyermekünk elegendő folyadékot fogyaszt, nincs szükség sportitalokra. A víz a legjobb szomjoltó.

Nemcsak az fontos, hogy mit eszik a gyerek, hanem az is, hogy mikor. A szervezetnek körülbelül 2-3 órára van szüksége ahhoz, hogy egy étkezést, egy reggelit vagy egy ebédet, uzsonnát megemésszen. Addig várni kell a sporttal.

Ha a gyermekünk táplálkozása nem megfelelő, az meg fog mutatkozni a sportteljesítményükben is, ezt kell tudatosítani a gyermekben. A helyes táplálkozás ugyanolyan fontos, mint a rendszeres edzés.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.