Menü

Melegítsd magad belülről

Ősz, tél, hűvösebb idő, elkezdünk fázni, sokszor hiába a meleg a ruha, valahogy belülről jön a hidegrázás. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk testünknek a hideg leküzdésében, apró praktikákat is bevethetünk.

Vannak ételek, fűszerek, italok, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy komfortosabban érezzük magunkat a hideg beköszöntével. Nem kell nagy dolgokra gondolni, sokszor egy kis meleg tea is nagy segítség, de lehet ezt még hatékonyabban is csinálni, mégpedig úgy, hogy odafigyelünk arra, hogy mit is iszunk.

Bizonyos fűszereknél megfigyelhető, hogy élénkíti a belső hőmechanizmusok működését, ezeket már évszázadok óta használják. Először is gondoljunk a gyömbérre, ami nem csak nagyon markáns ízű, hanem a téli időszak egyik alappillére. Ide vehetjük az ánizst, a szegfűszeget és a fahéjat is. Remélem, hogy mindenkinek beugrott az ízvilág, hiszen ezeket használjuk az adventi időszakban. Nem csak a teát ízesíthetjük vele, hanem a forraltbort is. A forralt bot nem csak a forraltsága miatt jó, hanem a mértékkel fogyasztott alkoholtartalma miatt is érvényesíti melegítő hatását.

Ételeinkbe is csempészhetünk kedvezőleg ható fűszereket. A fent említett fűszereket használhatjuk süteményekbe, például mézeskalácsba, amit könnyű elkészíteni is, sokáig eláll egy dobozban vagy jól záródó zacskóban, és hurcolhatjuk is magunkkal napközben. A csípős és erős fűszerektől szinte azonnal kimelegszik az ember, lehet ez egy jó chilis bab, amiben a chili paprika gondoskodik erről, de egy négyborsos fűszerkeverékkel pácolt, sütőben hamar kisütött hús is. Akik szeretik más országok ételeit, próbálkozzanak a curryvel, a kurkumával, a kardamommal, remek receptekkel van tele a világháló. Amennyiben a magyar konyha ízvilágát részesítjük előnyben, akkor vegyük elő a jó kis fokhagymát, piros paprikát, fekete borsot és bátran keverjük ételeinkbe.

Vannak ételek, amit fázós időszakban érdemes kerülni, mert inkább hűsítő hatásukról híresek. Ide tartoznak a citrusfélék, mint a narancs, citrom, de ide soroljuk az ananászt is. Ezek fogyasztását tegyük át olyan időszakra, amikor az otthon melegébe burkolódzhatunk. A tejtermékek sem éppen fognak minket felmelegíteni, inkább főzzük őket bele ételeinkbe. Fűszereket is említhetünk a sorban, ilyen a citromfű, a koriander, a menta és az édeskömény. Ezeket inkább használjuk fel nyáron limonádéba.

A hidegben a testmozgás az, ami a legtöbbet segíthet abban, hogy ne fázzunk, de bizonyos fűszerek, ízek, segíthetnek az átmelegedésben. Használjuk őket ételeinkben, italainkban és garantáltan kevesebbet fogunk fagyoskodni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.