Menü

Nem csak a barna lencse létezik, íme a lencse 5 fajtája

Ne csak szilveszterkor, a gazdagság reményében egyél lencsét – fogyassz belőle minél többet egész évben! A nálunk kevésbé ismert, de kivétel nélkül elérhető színes lencsefajtákat a levesen és a főzeléken kívül salátának, fasírtnak vagy köretnek is elkészítheted.

A hazai termesztésű hüvelyesek közül a lencse jóval értékesebb táplálék, mint a bab vagy a borsó, ráadásul e két rokonához képest könnyebben emészthető. A többi zöldséggel összehasonlítva magas az energia- és szénhidráttartalma, ezenkívül jelentős mennyiségben található benne folsav és többféle értékes vitamin. Szerves részét képezi a vegetáriánusok étrendjének és diétákba is beilleszthető.

Magról vetve könnyen termesztheted a ház körül, vagy ha nincs kerted, a búzához hasonlóan kicsíráztathatod. A lencsecsíra kiváló salátákhoz, párolt zöldségekhez, valamint vagdaltak és töltött, rakott ételek ízesítőjeként is.

A kertedben betakarított vagy a boltban vásárolt lencsét száraz, sötét helyen, papírzacskóban vagy jól záródó üvegben egy évig is tárolhatod.

A kisebb szemű lencsék többnyire áztatás nélkül is megfőnek kevesebb mint fél óra alatt. A héj nélküli (hántolt) magokat egyáltalán ne áztasd be, mert ellenkező esetben szétesnek a főzővízben. Főzés előtt mindenfajta lencsét válogass át és moss meg folyó hideg víz alatt!

A pucolt lencse jobban felveszi a fűszerek aromáját, mint a héjas. Ízléstől és fajtától függően próbálkozhatsz fokhagymával, csilipaprikával, mustármaggal, babérlevéllel, majoránnával, rozmaringgal, kakukkfűvel. A köménymag, az édeskömény, a borsikafű és a koriander egyúttal az emésztést is megkönnyítik. Sót csak a főzés vége felé adj a lencséhez! Tálalás előtt a lencseételt megszórhatod frissen aprított koriander- vagy petrezselyemzölddel.

A zöld lencse Puy-i lencsének is nevezik, mert kétezer éve termesztik Le Puy környékén. (Ez az első eredetvédett francia élelmiszer.) Színe a sötétzöldtől a barnászöldig terjed. Enyhén borsos ízű, a hagyományos fajtáknál kisebb és gömbölyűbb szemű. Áztatás nélkül megpuhul 25 perc alatt. Nem fő szét, így kiváló salátának. Jól illik hozzá a friss kakukkfű.

A vörös lencse apró szemű, héj nélküli fajta, az ázsiai konyha fontos alapanyaga. A főzés során elveszti élénk színét. Áztatás nélkül is pépes állagú lesz 10-20 perc alatt. Önálló ételnek (pl. indiai dhalnak) elkészítve vagy levesbetétként fogyaszthatod. Fűszerezd római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával!

A fekete (beluga) lencse igen apró szemű, akár a beluga ikra, ezért kaviárlencsének is nevezik. Fénylő, feszes héjának köszönhetően főzés közben nem esik szét. A csúcsgasztronómia előszeretettel használja salátához, leveshez, hidegtálhoz, illetve köretnek hal és hús mellé. Nem kell beáztatni, gyorsan megpuhul. Jellegzetes íze miatt nem kíván sok fűszert.

A sárga lencse élénk színével és enyhén diós, édeskés ízével tűnik ki. Látványos köretet készíthetsz belőle. Candida-diéta alatt is fogyaszthatod. Hideg vízben feltéve megpuhul maximum 25 perc alatt, ha előzőleg legalább 2 órára beáztatod. Próbáld ki curryporral fűszerezve!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!