Menü

Gyors reggelik, melyeket előre elkészíthetsz!

Ez benne a pláne, hogy előre elkészíthetünk. Nemcsak gyors, nemcsak reggeli, nemcsak finom és egészséges, de még pepecselni nem kell velük, kell ennél jobb cikktéma?

Bevallom, mostanában a kedvenc reggelik között a „munch” jellegű péksütis csomagok szerepelnek, erről nemrég írtunk a hajraegeszseg.hu oldalán, bővebben: https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-10-05/munch-avagy-tegyunk-a-pazarlas-ellen

Ezekből többet is vásárolok és lefagyasztom, majd reggelire csak bedobom a mikróba vagy a sütőbe és máris kész a friss, finom, meleg péksütemény. De térjünk vissza a reggelekhez.

Mindannyian tudjuk, hogy ébredéstől számítva versenyt futunk az idővel. Mi öten vagyunk, három gyerekkel, ahányan vagyunk, annyifelé futunk, gyors öltözés, gyors reggeli, könyörgés, hogy egyél, hogy moss fogat, húzd a cipőd, vedd be a vitamint…stb.

Az én gyerekeim ilyenkor a lehető leglassabban készülődnek, fél óráig tart csak a fogmosás és azt se tudják, hova tűnt el a fél pár zokni, ezért örülök, ha időben el tudunk indulni, azonban a reggeli étkezésből nem engedek soha, azon nem szabad időt spórolni.

Ezt azért írom, mert tudom, hogy sokszor a reggelin spóroljuk meg az időt, így a legfontosabb étkezés elmarad, aztán csodálkozunk, miért vagyunk egész nap enerváltak, fáradtak.

Az, hogy majd a munkahelyemen eszem valamit, vagy reggel beugrom a pékségbe, az olykor jó megoldás, de cukros pékáruval indítani a napot nem biztos, hogy jót tesz a vércukorszintnek.

Minden reggel nem lehet bolti lekváros táskát meg fánkot enni. Bevallom - ha már édes íz – én édesszájú vagyok és szeretem édes ízzel kezdeni a napom, ezért szeretem a zabkását, a reform péksütiket, a tejeskávét vagy kakaót, azonban ne belőlem induljunk ki, nem kell feltétlen édes reggelikben gondolkodni.

El lehet előre készíteni különböző egészséges kenyérfeltéteket, avokádókrémet, vagy házi májkrémet, tojáskrémet, melyet előre el lehet készíteni.

Ha változatosságra törekszünk, akkor egyik nap ehetünk sósat, másik nap elkészíthetünk előre egy joghurtos, édes pohárkrémet: krémes natúr joghurttal, gyümölcsökkel, zabpehellyel, vagy cukormentes kekszdarabkákkal, olajos magvakkal, diétás lekvárral. Bármit tehetünk bele, amit szeretünk, rétegezve a hozzávalókat ötletesen, majd mehet a hűtőbe reggelig.

Klasszikus reggeli a palacsinta, szintén sósan, vagy édesen, bárhogyan nagyszerű alternatívája egy finom reggelinek, akár magunkkal is vihető a munkahelyre, gyerekeknek iskolába. A palacsintát készíthetjük zablisztből, teljes kiőrlésű vagy más egyéb egészséges reformlisztekből, gyümölcsökkel, pudinggal, diétás lekvárral, joghurtos krémmel, túróval töltve, vagy akár sósan is fogyaszthatjuk sonkával, zöldségekkel tálalva.

Írtunk már korábban a turmixokról, melyeket házilag is el lehet készíteni, aki nem olvasta volna, itt a cikkünk erről:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2020-03-27/smoothie-szigoruan-hazilag

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2018-01-20/egeszseges-turmixok

Ezt is el tudjuk készíteni előző este gyümölcsökkel, például banánnal, eperrel, kivivel, tejjel vagy növényi tejekkel és a munkahelyre, iskolába is vihetjük magunkkal, feltéve, ha nem felejtjük otthon a nagy rohanásban.

A zabkása a személyes kedvencem és bár sokak szerint csak frissen jó, nos nekem - például nyáron – hidegen is ízlik, de előre elkészítve is felmelegíthető reggel, csak kis tejjel kell átkeverni és bedobni a mikróba.

2-3 dl tejjel, tej nélkül, vagy vízben, gyümölcslében 2-3 evőkanál zabpelyhet megfőzünk, s ízesítjük pudinggal, friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, túróval, magokkal, joghurttal, kakaóporral, kávéval (tiramisu ízű zabkása például nagyon finom), mákkal, dióval, mandulával, lekvárral, aszalt gyümölcsökkel, kókusszal, édesen-sósan, melegen, hidegen, főzve vagy áztatva, tulajdonképpen jöhet mindenféle formában!

Amikor pedig ráérős hétvégénk van, nálunk a bundáskenyér a sláger, sajnos vagy nem sajnos arra semmilyen más reggeliötletet nem találhatok ki, a klasszikus bundáskenyér meleg citromos teával nálunk szinte kötelező.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!