Menü

Hogyan hatnak szemünkre a digitális eszközeink?

„Gyerekek ne nézzétek már olyan közelről a tévét” – kiabálok rájuk sokszor, mikor látom, hogy milyen közel ülnek le a tévé elé, esetleg a tablet fölé, számítógép mellé. Ezt más szülők is ennyit hangoztatják, vagy csak nálunk probléma? Mennyire károsak szemeinkre az okos eszközeink?

Általánosságban nyilván arra kell törekedni, hogy minél távolabbról nézzük ezeket a képernyőket, ám a szemészek szerint a valódi problémát nem az jelenti, hogy milyen közelről, hanem hogy milyen sokáig nézzük a képernyőt!

Televíziónézéskor sokáig egy pontra fókuszálunk, ez pedig fárasztó a szemnek, többet pisloghatunk, hamarabb kiszáradhat a szem.

Egy svéd kutatás szerint a rövidlátók száma az 1940-es évek óta 400%-kal emelkedett világszerte, ennek pedig fő okát és drasztikus emelkedését az okoseszközök elterjedésének és fokozott használatának tulajdoníthatjuk, ennek pedig hosszú távon káros hatásai lesznek.

A digitális kütyük kék fénye nem tesz jót a szemnek, ugyanis szemfenéki károsodást okozhatnak, ráadásul emellett a sok okoseszköz-használat következményeként alvászavar és szorongás léphet fel.

Miért veszélyes a kék fény?

Az a bizonyos kék fény roncsolhatja a retinát, másrészt pedig az elalváshoz szükséges hormon, a melatonin szintje jelentősen lecsökken a kék fénynek köszönhetően, mely nehezebb elalvást eredményez és nyugtalan éjszakai pihenést.

Mit tehetünk?

A kék fény elleni védelemre a kutatók azt tanácsolják, hogy ha tehetjük viseljünk UV és kék fényszűrős szemüveget, sötétben pedig ne használjunk okostelefont, tabletet és más digitális eszközt, ha pedig mégis szükséges, akkor vegyük le a fényerőt, csökkentsük a kék fény szintjét.

Az okoseszköz esetleges káros hatásainál feltétlenül ki kell emelnem a gyerekeket, akik a legveszélyeztetettebb generáció. Az ő életük szerves része már a monitor, a telefon kijelző, a tablet képernyője, ők az átlagosnál sajnos több órát töltenek el különböző kijelzők előtt már egészen kicsi kortól kezdve.

Rengeteg gyártó már odafigyel a kijelzőkre és szoftveresen beépíti az „olvasómódot”, mely kifejezetten szűri a kék fényt, azonban mértéktelen okoseszköz használat esetében hiába a sok óvintézkedés.

Sajnos nemcsak a szem romlását idézi elő a rengeteg óra kütyüzés, hanem kijelenthetjük, hogy a sport, a mozgás, a szabad levegőn eltöltött idő rovására is megy, így a probléma már összetetté válik.

Nincs egységes ajánlás arra vonatkozóan, hogy a gyerekek mennyit tölthetnek el képernyőt bámulva, s tiltani sem lehet tőlük a közösségi terek használatát, azonban a szülők felelőssége, hogy mit mennyi ideig néznek, milyen számítógépes játékokkal játszanak, mennyit vannak jelen a social médiában. A nagyobbaknál, kamaszoknál nyilván nehéz ezt behatárolni, ám arra nincs magyarázat, hogy egy óvodás mit keres a telefonnal a kezében este 9 órakor, s miért nézi a mesét órákig rajta egy kisebb gyermek. A szülők felelőssége óriási és egyáltalán nem hiszem, hogy én gondolom túl ezt az egyre súlyosbodó problémát.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.