Menü

Melyik fajta méz mire jó?

A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.

Ez az arany nedű nemcsak immunerősítő, nemcsak a szervezet ellenálló képességét növeli, hanem jó a bélflórára, az emésztésre, a vérellátásra, továbbá antibakteriális és gyulladáscsökkentő is, emellett azt is tudom, hogy egyik fajtája (repceméz) még a refluxra is nagyon hatásos. Azt pedig még nem is említettem, hogy a kozmetika és a szépségipar milyen sokrétűen használja, miért is ne tennék, hiszen több, mint 200 értékes tápanyagával elősegíti a bőrsejtek újra képződését és gátolja az öregedést, ezen felül fertőtlenít; hidratál; megszépít; gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, aminosavakban és enzimekben.

A méz számos betegségre lehet gyógyír. Fajtája attól függ, hogy a kaptárban lakó méhek hányféle növényről gyűjtik össze a virágport.

A vegyes virágméz sokszínű, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül és sokféle illóolajat, ásványi elemet tartalmaznak, jó immunerősítő, ajánlott gyerekeknek és időseknek egyaránt, s hatásos a fertőző légúti betegségek esetén.

A hársmézet mindenki ismerheti, erős és jellegzetes illata, íze van. Többek között légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott.

Közkedvelt az akácméz, mely világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó, akácvirág illatú méz. Nálunk Hungaricumnak számít, keresett export termék. Szintén fogyasztható légúti megbetegedések esetén, emésztési zavarokra, az immunrendszer erősítésére. Méregtelenítő, májregeneráló hatása mellett csonterősítő is.

A különlegesebb levendulaméz nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.

Említettem refluxra a repcemézet, nos alacsony savassága miatt nagyon kímélő az érzékeny gyomorhoz, emiatt is ajánlott gyomorsav-túltengésre.

Létezik gesztenyeméz is, kesernyésebb ízvilágú, lassabban kristályosodó méztípusunk. Vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén alkalmazható sikerrel.

A selyemfűméz kissé matt színű, magas gyümölcstartalommal, ez is Hungaricumnak számít. Égési sérülésekre, sebekre kiváló, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van.

Mézet sokféleképp szeretünk fogyasztani, teába, pirítósra, friss kenyérre, vajjal-vaj nélkül, süteményekre, de még kávéba is. Nagyon egészséges csodaszirupról van szó, aki megteheti, aki fogyaszthatja, feltétlen iktassa be a napi érkezéseibe.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.