Menü

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

A sportsérülések leggyakoribb okai között szerepel a nem megfelelő felszerelés, például egy nem megfelelő cipő. A sportcipő helyett nem alkalmas az edzéshez az utcai cipőnk, hiszen nem ugyanazt a megtámasztást, csillapítást adja.

Szintén problémát okoz, ha elmarad a bemelegítés, vagy az edzés utáni nyújtás.

A bemelegítés felkészíti a testet a terhelése, ezzel csökkenthető a sérülés veszélye, a rándulás, a húzódás és hasonló balesetek. Az edzés végén elvégzett nyújtás pedig az izomláz elkerülését szolgálják, rugalmasabbá téve az izmokat, ízületeket.

Keresztedzések, erősítő edzésekkel a sérülés ellen!

Futóként jól tudom a keresztedzések, például a biciklizés, úszás, túrázás fontosságát és az erősítő edzések hatékonyságát!

Az állóképességi sportolók hajlamosak elfeledkezni az erősítésről, pedig a korral az izmok leépülnek, ez a folyamat erősítő edzések beiktatásával lassítható.

A sérülések egyik gyakori oka a nem helyesen végrehajtott mozdulat, gyakorlat. Legyen szó futótechnikáról, erősítő edzésről, a nem megfelelően végrehajtott gyakorlat sportfájdalmakhoz, húzósásokhoz vezethet.

Fontos lenne szakedzőtől segítséget kérni a helyes mozdulatokhoz és légzőtechnikákhoz.

Talán nem gondolnánk erre, de a rossz alvás is befolyásolja mind a teljesítményt, mint a sérülésveszélyt.

A nem kielégítő alvás rizikófaktornak számít, koncentrációs nehézségekhez vezethet és sérüléseket okozhat, ahogy a nem kezelt fájdalom is.

Fájdalommal sportolni menni vagy a fájdalmas testrész vizsgálatát elhanyagolni szintén rizikós dolog a későbbiek szempontjából.

Ha már megtörtént a baj és fájdalmat érzünk, szinte biztos, hogy nem szabad elhanyagolni, hiszen intő jel. Ne a gyógyszeres kezelés jelentse a megoldást (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) hanem az alapos orvosi kivizsgálás és a kiváltó ok megszüntetése. Fontos lépés a gyógyulásban a sportolók panaszainak kezelése során, hogy pontos diagnózis szülessen, az okokat feltárva.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.