Menü

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.

Legtöbbször a nyár végi depresszió a gyerekeket érinti, hiszen a hosszú nyári szünet után kezdődik az iskola, amelyet persze mindenki “nagyon vár”, itt remélem mindenki érzi az átvitt értelműséget. Sokszor az iskolába visszamenni már önmagában elég letargikus, erre pedig rárakodik, hogy nyaranta a diákok többsége is a szüleikkel van, rengeteg szabadidővel rendelkeznek, nem kell tanulni, legtöbben a számítógép előtt ülnek, majd az iskolakezdéssel kezdetét veszi a tanulás, és a rendszeres iskolába járás.

Miért alakulhat ki a nyár végi depresszió?

Ősszel és télen sokkal kevesebb a nappali fény, mint nyáron. A fény pedig szerotonint termel a szervezetben, ami egy olyan hormon, ami boldoggá és energikussá teszi az embert. Ha viszont a szervezet nem kap elég fényt, akkor melatonint kezd el termelni, ami az úgynevezett „alvási hormon”, melynek a szerepe az lenne, hogy csak éjszaka termelődjön. Mivel nyár végétől egyre hamarabb sötétedik, így a szervezetünk nem kap elég fényt, nem termelődik elég boldogság-hormon, így könnyen fásultnak, lehangoltnak érezhetjük magunkat az őszi és téli időszak bizonyos részeiben.

Lelkileg is fel kell dolgoznunk, hogy vége a nyári nyüzsgésnek, a sok élvezetes programnak, a jó időnek és beköszönt az ősz, a rutinos hétköznapokkal, hűvösebb időjárással. Erre rárakodik a vakáció utáni lehangoltság, ami szintén együtt jár a fáradtsággal, étvágytalansággal, a nosztalgia erős érzésével. Ha valaki nyaralni megy nyáron, akkor ősszel legtöbbször arról álmodozik, hogy: milyen jó volt a nyár. Jó hír, hogy ez az állapot általában gyorsan elmúlik, csak extrém esetben tart hosszabb ideig. Szintén igaz, hogy könnyebb az otthoni szokásokhoz visszatérni, ha a vakáció csak rövid ideig tartott, vagy ha ez idő alatt sem estünk ki a munkából, mindennapi dolgokból.

Viszlát, nyár végi depresszió!

A nyár végi depresszió jóval több embert érint, mint gondolnánk, viszont csak keveset beszélünk róla, vagy sokszor észre sem vesszük. Megeshet az is, hogy a nyári végi lehangoltságot, valamint teljesen más jelenséggel együtt éljük meg, vagy másként érezzük. Szerencsére a helyzet az esetek többségében magától rendeződik, néhány apró változtatással azonban megelőzhetjük, és gyorsabban orvosolhatjuk is a bajt. Például sokat segít, ha a nyaralás utolsó napja nem esik egybe a nyári szabadság utolsó napjával: érdemes úgy időzíteni, hogy a hazatérés után még maradjon 1-2 nap a munkahelyi visszatérés előtt. Így jut időnk ráhangolódni a hétköznapokra, és a nyaralás utáni tennivalókat is nyugodtabban intézhetjük.

Rövid és fontos tanács, hogy: tervezzünk előre! Érdemes megtervezni a visszatérés körüli dolgokat, valamint munkától függően nem szabad hagyni, hogy ránk szaporodjanak a dolgok. Ez egyrészt eltereli a figyelmünket a visszavágyódásról, másrészt tudatosítja bennünk, hogy a nyaralás után is zajlik tovább az élet. Az előre tervezés mellett a sport ebben az esetben is jótékony hatású: olyan hormonokat szabadít fel a szervezetben, melyek kedvezően befolyásolják a hangulatunkat, és jól jöhet ahhoz is, hogy új célokat tűzzünk magunk elé az őszi–téli időszakra. Ráadásul ősszel sokszor többet is szeretünk enni, az edzés ebben is nagy segítség lehet. Sokat segít az is ha az őszi időszak elején találkozunk a barátokkal, beülünk esetleg mozizni, kocsmázni valahová, ugyanis közösségben lenni (megfelelő mértékben) segít visszarázódni a mindennapi kerékvágásba.

Végső soron pedig az őszi időszaknak is megvan a maga varázsa, jön a hűvösebb időjárás a nyári forróság után, a természet aludni készül, és sokan az őszi időjárásban is meg tudják találni a szépséget. Ha a különböző ház körüli teendőket, vagy a házban levő dolgokat – nagytakarítás, sütés-főzés, rendrakás – a nyári időszakban nem volt időnk, kedvünk megcsinálni, akkor az őszi időszak erre is jó lehet. Szép lassan az ősz beköszöntével, a gyerekeknek az iskola kezdetével fel kell venni a mindennapi teendők fonalát, és belerázódni a hétköznapok menetébe.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.