Menü

Szemszárazság okai és tünetei

A könnyeknek három rétegük van. Van az olajos külső réteg, a vizes középső réteg és a nyálkás belső réteg. Ha a könnyek különböző elemeit termelő mirigyek nem működnek megfelelően, nem termelnek elegendő vizet, olajat vagy nyálkát, akkor szemünk kiszáradhat.

A felmérések szerint a szemszárazság tüneteitől a lakosság 20-30 százaléka szenved, de az idősebbek körében ez az arány 50-60 százaléka is lehet, de gyakorlatilag bármi kiválthatja, és bármely életkorban előfordulhat.

Száraz szem különböző okok miatt alakulhat ki, például hormonális problémák, szél, száraz levegő, télen előfordul a fűtési időszak miatt, de lehet oka allergia is vagy a szem egyes betegségei, műtét utáni időszak, illetve bizonyos gyógyszerek, órákig tartó képernyő előtti munka, vagy hosszú távú kontaktlencse-viselés is.

A szemszárazság többszörösen is kényelmetlen, ráadásul a szemek gyorsabban elfáradnak, mint korábban, nehezebb olvasni, dolgozni a homályos látás miatt, de az is előfordul a tünetek között, hogy olyan érzésünk van, mintha homok lenne a szemünkben.

Minden szemprobléma jelentősen rontja az életminőséget, kezeletlenül pedig veszélyessé is válhat, mert a szem szaruhártyáját maradandó károsodás is érheti.

Szemproblémáink lehetnek allergia miatt is, esetleg pajzsmirigybetegségből kifolyólag, vagy vitaminhiánytól, mások úgy vélik a számítógép képernyőiről kibocsátott kék fény okoz sok szemet érintő betegséget.

Mi a megoldás?

Ha száraz a szemünk, szúrást tapasztalhatunk., akkor megpróbálhatjuk csökkenteni a tüneteket otthoni gyógymódokkal, vagy vény nélkül kapható szemcseppekkel, műkönnyekkel, ezek a termékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek megkötni a nedvességet, nyugtató összetevőkkel rendelkeznek.

Vegyük figyelembe, hogy számos szemcsepp felbontást követően csak rövid ideig (4-6 hétig) őrzi meg a szavatossági idejét és figyelni kell a megfelelő tárolásra is.

Vannak szemcseppek, melyek felbontás után hűtést is igényelnek.

Milyen otthoni módszerek léteznek?

Otthonunk levegőjének páratartalma meghatározó. Ha száraz a levegő, párásítással tudjuk növelni a levegő nedvességtartalmát, emellett érdemes korlátozni a kontaktlencse használatát és a televízió, vagy laptop elő teltöltöt időt, illetve kerüljük a cigarettafüstöt.

Ha a probléma tartósan fennáll, akkor mindenképp szakorvost kell felkeresni, aki felméri a helyzetet és hosszú távon a legjobb megoldást ajánlja. Ha súlyos fokozata van, és más kezelésekkel nem múlik el, orvosa műtétet javasolhat, azonban a korai felismerés itt is sokat számít a betegség kezelésében.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.