Menü

A legnagyszerűbb vas tartalmú zöldség

Nagyon fontos a vas a szervezet számára ugyanis a vashiánynak nagyon sok kellemetlen tünete lehet. A hajhullás a köröm töredezés is lehet a vashiány tünete. A magas vastartalmú zöldségek fogyasztása volna a legegészségesebb, ezért mindenkinek ajánlott a cikkben említett vastartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

Miben van sok vas, melyek a vasat tartalmazó ételek? Biztosan felmerül ez a kérdés amikor a cikk címét olvastad. Nézzük is, hogy mik tartalmaznak nagy mennyiségben vasat tehát jöjjenek a legjobb vastartalmú ételek:

Kezdjük elsőnek a vasban gazdag zöldségek gyümölcsök listájával

A zöldségek közül szinte nincs is olyan amelyik ne tartalmazna sok vasat. A legtöbb vasat tartalmazó zöldségek: sütőtök, fokhagyma, káposzta, répa, cékla, brokkoli, spenót, sóska. Nagyon nagy előnyük ezeknek, hogy beszerezhető az év bármely időszakában. Fontos még megjegyezni, hogy nem csak a zöldségek tartalmaznak sok vasat hanem a gyümölcsök is. Vas tartalmú gyümölcsök közül a legjobb a szilva, a barack, narancs, mandarin és a csipkebogyó. Nagyon jók az aszalt gyümölcsök is ilyen pl. a mazsola vagy az aszalt sárgabarack.

A vas tartalmú zöldségek és gyümölcsök mellett más ételekben is megtalálható a vas. Amennyiben étrendünk megengedi ezeket is érdemes és javasolt fogyasztani!

A húsok közül a halak tartalmaznak a legtöbb vasat ezek közül is kiemelve a lazac, a tőkehal, hering illetve a busa.

Míg a vastartalmú növények gyümölcsök és zöldségek száma igen kiemelkedő, addig vele szemben a húsok közül csak néhányat emelnénk ki. Nagyon magas a vastartalma a májnak is, az hogy pontosan mennyit tartalmaz az a máj típusától függ. A legtöbbet a kacsamáj vagyis 30 mg, aztán a sertésmáj 22,1 mg, a borjúmáj 7,9 mg. Ezek a számok 100 gramm élelmiszerben találhatóak meg. A legjobban felszívódó vas forrás a hem vas, amelyeket általában állati eredetű élelmiszerekben találsz meg, mint például a húsok, halak és tojások. A hem vas a vörös húsokban, különösen a marhahúsban és a borjúhúsban található meg a legnagyobb mennyiségben. A halak, mint a tonhal, a lazac és a szardínia is jó forrásai a hem vasnak.

A búzakorpa is magas vastartalommal rendelkezik. Mintegy 16 mg vas található meg benne. Ez számít a vasban leggazdagabb gabonának.

A tökmag is nagyon jó vasforrás, szám szerint 12,1 mg. A vason kívül még számos vitamint is tartalmaz. Nagyon kellemes íze van, ajánlott salátákba, levesekbe és müzlikbe is.

A szezámmag 10 mg-ot tartalmaz. A vason kívül még tartalmaz vitaminokat (A-, E-, B1-,B2-) is és még számos fontos nyomelemet (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium). Lehet tenni akár müzlibe és süteménybe is.

Sokaknak kedvenc csemegéje a pisztácia. Azoknak jó hír lesz, hogy a pisztáciának is magas a vastartalma. 7,5 mg található benne. A magvak nem csak a vas miatt fontosak hanem tartalmaznak még telítetlen zsírsavakat is.

A tejtermékek is sok vasat tartalmaznak. A legjobbak a sajtok (juhsajt, eidami), és a natúr joghurt.

Ezek a magas vastartalmú ételek képesek pótolni számodra az egész napi vas szükségletet. Érdemes ezekből minél többet fogyasztanod ha teheted.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.