Menü

Sport 60 év felett

Nemhogy 60 év felett el kell hagyni az edzést, hanem sokkal inkább be kell építeni az életmódba, erről pedig máris hozom az érveimet.

Hadd meséljem el, hogy futócsoportom legaktívabb és kétségtelenül egyik leggyorsabb futója Csaba, egy 60 éves futótársam, aki épp az idei Ultrabalaton futóversenyen ünnepelte 60. születésnapját és fiatalokat megszégyenítő módon futja a félmaratonokat, de említhetném másik példaképemet Lajost (jut eszembe ma Lajos nap van, boldog névnapot kívánok ezúton is), vagy ahogy a Spartanosok ismerik: „Lujit” és aki 70 év felett is úgy teljesít az akadályfutó versenyeken és úgy edz nap, mint nap, hogy az ember lustább napjain rendesen elszégyelli magát a kanapén és azonnal motivációt talál elvégezni az aznapi edzését.

Természetesen nem kell minden 60 évesnek félmaratonokat futnia meg akadályfutásokon részt venni, nem ezt akartam javasolni, mindössze arra szeretnék rávilágítani, hogy ezeken kívül is létezik számol olyan edzés, ami kifejezetten jót tesz 60 év felett: feszesebb lesz a test, és erősebbek a csontok és jobb az immunrendszer.

Már a harmincas években elkezdődik az izomtömeg csökkenése, az anyagcsere lassúbbá válik, növekszik a testsúly, csökken az erőnlét. Ráadásul az életkor előrehaladtával az emberek egyre kevésbé aktívak, de korábbi étrendjükön nem változtatnak, emiatt nemcsak súlyfelesleg rakódhat le, hanem megnövekszik a veszélyes betegségek rizikója is.

Hatvan felett természetesen ajánlott könnyebb edzéseket végezni, csökkentett intenzitású gyakorlatokat választani, mely lehet egy kiadós séta, jóga, túra, biciklizés, vagy akár úszás, esetleg egy kis konditermi edzés, elliptikus tréner.
Idősebb korban még fontosabb a bemelegítés, a sérülések elkerülése miatt s nyújtani is csak óvatosan szabad, nehogy húzódást, fájdalmat okozzon.
Hatvan év felett már naponta 7500 lépés is elegendő ahhoz, hogy csökkenjen a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ezt könnyen mérhetjük egy okostelefonnal, vagy sportórával.

Akár súlyzókkal is lehet edzeni idősebb korban is, csak figyelembe kell venni, hogy súlyzós napok nem jöhetnek egymás után, mert az ízületek megsérülhetnek.

Az időskorban is nagyon fontos, hogy továbbra is sportoljunk, mert így számos betegség kialakulásának kisebb a veszélye. 60 éves kor felett a mozgás természetesen már nem olyan egyszerű, mint a fiatalabb évek alatt, de a fent említett mozgásformák segíthetnek fittnek és egészségesnek maradni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.