Menü

Sportpszichológia. Mi a célja, mire jó, mikor van rá szükség?

A sportpszichológia célja lényegében egyszerűsítve a teljesítmény fokozása, pszichológiai háttérrel. A testedzés pszichológiai kérdéseivel foglalkozó tudomány. Sportpszichológiával éppoly fontos foglalkoznia egy olimpikonnak, mint egy gyermekekkel foglalkozó testnevelőnek, edzőnek.

Mire jó a sportpszichológia?

A sport és a pszichológia rengeteg ponton kapcsolódik egymáshoz, egy pszichológus rengeteg támogatást és segítséget tud adni a nyomás alatt lévő profi élsportolónak, vagy éppen egy demotivált gyermeknek.

Egy jó sportpszichológus tapasztalt a sport terén is, nemcsak a sportpszichológiában jártas, hanem a versenysportban is, ezért tudja megfelelően ötvözni a kettőt és munkája során meg tudja érteni mind a sportolók, mind az edzők érzéseit, problémáit.

Milyen problémákkal foglalkozik a sportpszichológia?

A terület igencsak sokféle, rengeteg társtudománnyal kapcsolódik, s olyan fontos dolgokra fókuszál, mint az önbizalomhiány, a nagyon erős izgulás például a versenyeken és az ezzel járó koncentrációs problémák. Segíthet motiválatlanság vagy túl nagy bizonyítási vágy esetén, segít kezelni érzelmileg a sérülések alatti időszakot, a rosszabb eredmények és kudarcok feldolgozását, de valahol közvetítő és segítő is lehet konfliktus esetén, akár az edzővel vagy csapattársakkal.

Hogyan dolgozik egy sportpszichológus?

Mint minden szakember, először a probléma gyökerét kell megtalálnia, majd azt kell megérteni, ahogy mi okozta ezt, miért jelent meg és hogyan alakult ki, ez alapján állítja össze a további teendőket. Egy jó sportpszichológus együttműködik a sportolóval, a szülőkkel és az edzővel.

Ha egy sportoló rendben van mentálisan és fizikálisan, hisz önmagában és a képességeiben, akkor nagyobb valószínűséggel fog a stresszel és kihívásokkal teli versenyhelyzetekben is jól teljesíteni, a feladatra fókuszálni.

A mozgás öröme és a sport egészségre gyakorolt jótékony hatása minden életkorban kulcsfontosságú, hiszen megtapasztaljuk általa a mozgás feszültségoldó hatásait, a testünkre, lelkünkre gyakorolt pozitív hozadékait, ám bizonyos szint felett ez átcsaphat szorongásba, megfelelési kényszerbe, félelmekbe, konfliktusokba, kiemelkedési vágyba, étkezési zavarokba, függőségekbe, ekkor szükség lehet a sportpszichológus segítségére, aki különböző terápiákkal (mentálhigiénés tanácsadás, relaxációs módszerek, meditáció) segít a problémán.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?