Menü

Mi az a hisztaminintolerancia?

Mi a hisztaminintolerancia? Mi az a hisztamin? Lényegében egy biológiai anyag, amely egy aminosav lebomlása során keletkezik. többek között allergiás reakciók, intolereancia kiváltásában van szerepe, de más feladata is van. Az intolerancia nem keverendő az allergiával.

Milyen tünetei vannak a hisztamin túlérzékenységnek?

Legfőképp bélrendszeri és bőrgyógyászati tünetek formájában jelenik meg ez az érzékenység.

Tünetek között szerepel a hányás, haspuffadás, szem körüli ödéma, fejfájás, viszkető bőr, orrfolyás és tüsszögés, hasi fájdalmak és görcsök, asztma jellegű problémák, anafilaxiás reakció. Fiataloknál és középkorúaknál gyakrabban fordul elő és inkább nőket érint.

A hisztaminintolerancia tünetei bizonyos ételek felfogyasztása után jelennek meg, egyeseknél allergiás jellegű tüneteket válthat ki. Általában a leggyakoribbak a bőrpanaszok arcon, nyakon, de bélpanaszokat is okozhat és légúti problémákat is, mint például orrfolyás és tüsszögés.

Súlyos esetben komoly szívritmuszavar, vérnyomásesés, hasmenés kíséretében anafilaxiás reakció is jelentkezhet, de a tünetek mindenkinél mások.

A panaszokat elsődlegesen a túlzott hisztaminbevitel és a hisztamint bontó enzim hiánya, csökkent mennyisége okozza, s hogy miért alakul ki, annak több oka is feltételezhető, többek közt IBS, gluténérzékenység is állhat a háttérben.

Arra még folynak a vizsgálatok, hogy a hisztaminintolerancia genetikai eredetű-e, azaz örökletes.

Kezelése során kerülni kell a hisztamint tartalmazó ételeket, italokat, illetve azokat a gyógyszereket is, amelyek gátolják a hisztamint bontó enzim működését. A gyógyszerek között ilyenek egyes fájdalomcsillapítók és helyi érzéstelenítők, de vannak ilyen antibiotikumok is. Az ételek közül a tengeri herkentyűket, halakat és a rákokat kell kerülni, a savanyú káposztát és a kovászos uborkát is ajánlott kiiktatni az étrendből, de ide tartoznak a penészes sajtok, illetve a nagyobb mennyiségű tojásfehérje is. Sok hisztamint tartalmaznak a füstölt áruk, zöldségek közül pedig a spenót, a paradicsom, a padlizsán, a bab, a szója és az olyan olajos magvak, mint a földimogyoró, a dió és a kesudió. Le kell mondani a kakaós dolgokról, sajnos a csokoládéról is ezesetben és az ecet sem kedvez a betegségnek,

A hisztamin hőre nem bomlik, így sajnos hőkezeléssel ezen nem lehet változtatni.

Italok közül kerülendő minden alkohol, a fekete és a zöld tea.

A betegséget a fent említett ételek és italok, gyógyszerek kiiktatásával előzhetjük meg, mivel ezzel elkerülhetőek a bélgyulladások, bélkárosodások, amelyek szerepet játszanak a hisztaminintolerancia kialakulásában.

A betegségben szenvedőknek nagyon rossz az életminőségük, ezért nekik a diétára nagyon oda kell figyelni.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.