Menü

Időjárás hatásai a vérnyomásunkra

Hideg- és melegfrontok érkezésekor sokan szenvednek fejfájástól vagy levertségtől, ám nem ez az egyetlen tünet, amit az egyes frontok előidézhetnek. Gyakori jelenség az időjárás okozta magas vérnyomás is, ami ugyan jellemzően csupán pár napig tart, mégis megnehezítheti az életünket. Szerencsére van mód természetes vérnyomáscsökkentésre, de ha nagyon megvisel bennünket a front, akár orvosunkat is felkereshetjük.

A magas vérnyomás okai

Bár hajlamosak vagyunk legyinteni arra, ha az orvosunk magas vérnyomást mér, amennyiben ez rendszeressé válik, érdemes komolyan venni, mert számos ok meghúzódhat a háttérben.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek sorát gyarapítja, ám hátránya, hogy sokáig tünetmentes, így nem feltétlenül vesszük észre, ha a normális, 130/85 fölé szöktek az értékek. Okait a mai napig vizsgálják a szakemberek, ugyanis sokszor nem szívbetegség áll a háttérben, hanem egy másik elváltozás miatt emelkedik meg a vérnyomás, és a probléma megszűnésével normalizálódnak az értékek.

Így hat a vérnyomásunkra az időjárás

A vérnyomást sok mindent befolyásolhatja, így a frontok is. Ilyenkor a hőmérséklet rendkívül gyorsan, akár pár óra alatt változik: akár 10-15 fokot is zuhanhat vagy emelkedhet. Nemcsak a hőmérséklet befolyásolja azonban a frontokat, hanem a szél is, hiszen ennek erőssége vagy épp iránya is megbolygathatja a vérnyomásunkat, de szédülést és fejfájást is érzékelhetünk ilyenkor.

Melegfront alkalmával általában csökken a vérnyomás, míg hidegfront érkezésekor a vérerek szűkülésének következtében emelkedik. Ez különösen azoknál jelent veszélyt, akik eleve magasabb vérnyomással rendelkeznek, mint az normális lenne.

Szerencsére van mód a természetes vérnyomáscsökkentésre, így nem kell rögtön orvoshoz fordulnunk, ha úgy érezzük, hogy a frontok kikezdenek bennünket. Ha csak erre az időszakra mutat a műszer rossz értékeket, mi magunk is tehetünk érte, hogy már felkészülve várjuk a frontokat.

Folyadékbevitel

Súlyunktól függően napi két-három liter víz elfogyasztása ajánlott, s ha tudatosan figyelünk arra, hogy többet igyunk, egy idő után egyértelmű változásokat fogunk érzékelni: emésztésünk rendezettebb lesz, valamint bőrünk is egészségesebbé válik. A vérnyomásra is kiváló hatással van, ezért ha bevezetjük a mindennapi életünkbe ezt a gyakorlatot, jó eséllyel kevésbé fogjuk megérezni a frontokat.

Vitaminok

A vitaminok nemcsak a téli időszakban kihagyhatatlanok, hanem az év többi részében is. Különösen igaz ez a C-vitaminra, ami természetes vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal bír.

Hidegzuhany

Bár a forró zuhany esik a legjobban, ereink mégis hálásak lesznek azért, ha olykor váltogatjuk a hideg és meleg vizet. Ezáltal gyakorolhatják a tágulást és az ernyedést, így biztosítva, hogy a vért is megfelelő módon és tempóban szállítsák.

Mozgás

A mozgás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Legyen akár friss levegőn való séta, kocogás vagy biciklizés, nemcsak testünk, hanem lelkünk is felfrissül általa – de a benti sportokat is éppúgy lehet élvezni, ahogy a kintieket. A sport kiváló stresszoldó, ráadásul a szívet is kellemesen megdolgoztatja és az erekre is jó hatással van.

Természetesen a pihenés is fontos, és azontúl, hogy jólesik egy fárasztó nap után, csökkenti a stresszt, ezáltal a szív munkáját is megkönnyítve. Ha eleget és jót alszunk, kevesebb eséllyel alakul ki fejfájás, és kipihenten az esetleges nehezebb napokat is könnyebben viseljük.

Bár hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy milyen frontok érkeznek, szervezetünk jelzi, hogy ha megviseli az időjárás hirtelen változása. Ilyen esetben sem kell minden esetben gyógyszert alkalmazni, hiszen a természetes vérnyomáscsökkentésnek hála problémamentesen átvészelhetjük a frontokat.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.