Menü

7 mondat, amit azok mondanak, akik szakítani akarnak

Vannak mondatok, amelyeket jellemzően olyanok használnak, akik szakítani készülnek párjukkal. A pszichológus szerint ezek a legjellemzőbbek. Ezek a mondatok jelzik a szakítás közeledtét

Egy kapcsolat végére számtalan különféle jel figyelmeztethet, többek között az is, milyen mondatokat használnak a felek. A pszichológusok szerint a következőket csak azok ejtik ki a szájukon, akik szakítani akarnak.

1. "Nem tartozom neked magyarázattal"

Természetesen nem kell minden egyes lépésünkről beszámolni a partnerünknek, hiszen mind a ketten felnőtt, független személyiségek vagyunk, el tudjuk dönteni, mit és mikor akarunk csinálni. De az is tény, emelik ki a pszichológusok, hogy egy kapcsolatban nem élhetünk úgy, mintha egyedül lennék. A szerelem közösség, ami feltételezi és elvárja a normális kommunikációt. Éppen ezért, ha a kedvesünk egyre több kérdésünkre úgy felel, hogy "Nem tartozom neked magyarázattal", akkor valószínű, hogy gondolatban már a szakítási szövegét fogalmazza.

2. "Ez nem az én problémám" vagy "Ez a te problémád"

Egy szerelmi kapcsolatban nemcsak az örömöt, hanem a problémákat is megosztjuk egymással. Rendben van, hogy amit én rontottam el, azt nekem kell helyrehozni, de segítséget azért még várhatok a másiktól. A pszichológusok szerint azonban, amennyiben egy-egy ballépés után a partner elhatárolódik tőlünk, már nem biztos, hogy szeret minket.

3. "Ha nem tetszik, keress mást"

Mivel tökéletes ember nem létezik, kénytelenek vagyunk elfogadni a másik hibáit. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden fölött szemet kell hunynunk; ha valami bánt minket, meg kell beszélnünk a kedvesünkkel. Az, hogy ő hogyan reagál erre, sokat elárul a hozzánk fűződő érzéseiről; amennyiben a jogos kritikáinkra azzal felel, hogy "Ha nem tetszik, keress mást", a pszichológusok szerint fél lábbal már kint van a kapcsolatból.

4. "Nem hiszek neked"

A pszichológusok leszögezték, a fenti mondatot alapvetően 3 típusú ember használja: azok, akik bizonytalanok önmagukban, akik mindenben dominálni akarnak, illetve azok, akik vitát, veszekedést akarnak szítani, hogy legyen ürügyük a szakításra. Ha úgy veszed észre, hogy a te partnered is provokál, légy résen, mert közeleg a vég.

5. "Csinálj, amit akarsz"

Evidens, hogy egy egészséges viszonyban simán kikérjük a másik tanácsát, véleményét, mert biztosak vagyunk benne, hogy remek tippekkel lát el minket. A "Csinálj, amit akarsz" sajnos nem tartozik ezek közé, a pszichológusok tapasztalatai alapján ilyet csak az mondhat, akit már egyáltalán nem érdekel, mi van veled. Ne feledd: nem szégyen a másiktól segítséget kérni, kooperáció nélkül nem fogtok jól működni együtt.

6. "Túlreagálod"

"Túlreagálod" - a pszichológusok azt állítják, ez a legmérgezőbb szó, mondat, amit a partner kiejthet a száján. Ennyivel nem szabad elintézni a kedvesünk észrevételeit, tapasztalatait, mert úgy érezheti, hogy lesajnáljuk, nem vesszük komolyan. Ez nem lehet válasz. Egy minket szerető ember leül velünk szemben és igyekszik megtárgyalni a dolgot, döntésre, kompromisszumra jutni.

7. "Tényleg nagyon szeretlek"

Első olvasásra semmi baj nincsen ezzel a mondattal, a pszichológusok azonban úgy tartják, a "tényleg" szócska lelkiismeret-furdalásra, bűnösségre utalhat, kibúvóként szolgálhat a partnert negatív viselkedésére.

Lehet, hogy már régóta szakítani akar veled, és bár a szándék látszik is rajta, a félelme miatt még nem állt elő a farbával.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.