Menü

Szelén – mi ez és miért fontos a szervezetünknek?

Sokféle antioxidáns található a környezetünkben, amikre szüksége van a testünknek, figyelni kell, arra, hogy bejuttassuk szervezetünkbe, mivel nem tudjuk magunktól előállítani. Egy ilyen anyag a szelén is.

A szelén egy mikroelem, ami csak 10-15 mg mennyiségben található meg a szervezetünkben. Úgy nevezett esszenciális tápanyag, amit táplálkozással tudunk pótolni, és akármennyire is nem figyelünk kellően erre, létfontosságú számunkra, hiszen hiányában komoly betegségek kialakulásának veszélye állhat fenn. A szelén abban fog segíteni nekünk, hogy immunrendszerünk erős maradjon, megfelelő szinten tartsa a mentális frissességünket, segítse a pajzsmirigyünk és hasnyálmirigyünk helyes működését, lassítsa a szövetek öregedését, csökkentse a szív- és érrendszert érintő problémákat, megelőzze a szem betegségeinek kialakulását, és fenntartsa mindkét nem esetében a termékenységet. Nyomelemként hasznos lehet az ízületi gyulladások kezelésénél és a daganatos megbetegedések egy részének kialakulását is megakadályozza.

Hiányának legfőbb tünetei a fáradékonyság, a túlzott pigmentáció, vagyis az ember bőrén egyre több májfolt és anyajegy jelentkezik, erősebb hajhullás, töredező körmök. Férfiak esetében a spermiumok képződésében és érésében zavar léphet fel, nőknél pedig meddőség alakulhat ki, várandósság alatt hiányában pedig kis születési súly várható a babánál, későbbiekben növekedési elmaradást okozhat. Előfordulhat izomfájdalom, izmokat érintő betegség, máj- és hasnyálmirigy probléma.

Túladagolás is előfordulhat, kezdetben ennek tünetei ugyanolyanok, mint a hiány kialakulásakor, vagyis hullik a hajunk, töredezik a körmünk, de előjöhet ingerlékenyég és hányás is. Szelénmérgezés esetén, amit szelenózisnak nevezünk kialakulhatnak bőrelváltozások, fokhagyma szagú lehelet, idegrendszeri zavarok és a fogak károsodása.

Szervezetünkbe táplálkozás és vitamin készítmények szedésének útján kerülhet be, mivel mint említettem, nem tudjuk előállítani magunktól. Amennyiben nem akarunk tablettákat szedni, oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk. A szelén megtalálható a tojásban, húsban, a halakban, a tejben és a hüvelyes zöldségekben, aki pedig szereti a belsőségeket, a májban és a vesében is fellelhető. Tabletta formájában érdemes olyan multivitamint keresni, amiben nem csak szelén, hanem E-vitamin is található, mivel erősítik egymás jótékony hatását. A napi ajánlott adag egy felnőtt ember számára 55 mikrogramm, de várandós nőknek magasabb mértékben, 60-70 mikrogrammnyi mennyiséget is be kell vinni, hogy a babát is ellássa.

A szelén egy nagyon fontos élettani szerepet betöltő mikroelem, segít a mindennapok gördülékenyebbé tételében, erősíti immunrendszerünket, segít a gyermekvállalásban, és frissen tartja mentális egészségünket.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!