Menü

6 apró dolog, amiről le kell mondanod, hogy megtaláld a lelki társad

Megtalálni az igazit roppant nagy kihívás, éppen ezért gyakran fogunk mellé, és ér minket csalódás, míg végre besétál az életünkbe az az egy, akire vártunk. Tökéletes ember nem létezik, így alapból kudarcra vagyunk ítélve, ha ilyent keresünk. Az álmaid partnere viszont ott sétál valahol, odakint a nagyvilágban, ahhoz viszont, hogy magadhoz vonzd őt, csupán egyetlen dolgot kell megtanulnod: a kevesebb több!

Az élet olyan, mint egy vákuum. Csak akkor tudsz új tapasztalatokat (esetünkben egy partnert) behívni, ha elengeded a régieket. Ha lemondasz a következő 6 dologról, hamarosan elkezdesz minőségi partnereket vonzani az életedbe. És csak rajtad áll, kit választasz közülük. A kínálat a lábaid előtt hever majd.

1. Mondj le az irányításról

Ha azt hiszed, hogy te irányíthatod, mikor lép az életedbe a Tökéletes Társ, akkor melléfogtál. Letöltheted a világ összes társkereső applikációját, napi 5 randit tarthatsz, és a végén mégis egyedül maradsz. Mert abban a pillanatban, hogy megpróbálod kontroll alatt tartani a szerelmi életed, a félelemtől vezérelve cselekszel, és soha nem történnek jó dolgok, ha hiányt tapasztalsz.

Ne azért légy valakivel, mert minden barátodnak párja van. És ne akarj valaki életének a része lenni ahelyett, hogy a sajátodat éled. Az igazi lelki társad csak akkor találhat rád, ha a hatalom helyéről cselekszel. Ez azt jelenti, hogy úgy szereted az életedet, ahogy van, és olyan társat akarsz, aki kiegészíti, nem pedig beteljesíti. Csak várj és meglátod. Ha valaki valóban hozzád tartozik, akkor bármi történjék is, maradni fog, anélkül, hogy irányítanod vagy erőltetned kellene.

2. Mondj le a kötődésről

Tegyük fel, megtaláltad a nagy Őt, csodásan éltek, de előfordulhat, hogy halálos betegséget diagnosztizálnak nála, autóbalesetben meghal, vagy hirtelen elhagy. Brutálisan hangzik, de csak azért, hogy segítsen neked arra az egyetlen helyre összpontosítani, ahol az élet (és a szerelem) megtörténik: a jelen pillanatban. Szeretned kell a partneredet, de attól még emlékezned is kell arra, hogy minden mulandó.

3. Mondj le a jövőbeli tervekről

Főleg ha azok a tervek úgy kezdődnek, hogy „majd ha lesz valakim, akkor…”. Olyan érzés lehet, mintha egész életedben egy váróteremben ülnél. Ne várj tovább a partneredre, hogy megtehesd azokat a dolgokat, amikre vágysz! Persze, nagyszerűbb lenne megosztani az élményt valakivel, aki fontos neked, de ez a „majd, ha…” csak kifogás arra, hogy ne lépj a teljes erődbe. Bármit megvalósíthatsz egymagad, vagy a barátaiddal, a családoddal. Nincs szükséged romantikus partnerre ahhoz, hogy élj! Ne várj többé egy másik személyre, hogy megvalósítsd az álmaidat.

4. Mondj le az elvárásokról

Ha azt várod egy kapcsolattól, hogy „boldoggá tegyen” és beteljesítse az életedet, máris nagyot hibázol. El tudod képzelni, milyen hatalmas nyomást gyakorolsz egy másik emberre, ha őt teszed felelőssé az örömödért? Te vagy a boldogságod egyetlen forrása. Engedj el minden elvárást, amit a partnereddel szemben támasztasz, és először te add meg magadnak mindazt, amit tőle vársz.

5. Mondj le a kivetítésekről

Ne azt láss bele a dolgokba, amit szeretnél, hanem adj helyet a valóságnak. Valaki megismerése időbe telik, és nem lehet már az első randi után kijelenteni róla, hogy „ő az igazi”, vagy hogy „azt hiszed, ő az igazi”, illetve ne adj’isten „ő kell, hogy legyen az igazi”! A kivetítésekkel olyan ideális képet faragsz, ami nem létezik, szóval ne ámítsd magad. Ha meg akarod találni a lelki társad, ne feledd, hogy a lélek mélységének meglátása nem megy egyik napról a másikra.

6. Mondj le a reményről

Mondj le a reményről, még ha úgy is szól a mondás, a remény hal meg utoljára. El kell engedned a reményt, ha szeretnél találkozni a szíved párjával – a reményt, hogy az exed majd megváltozik, hogy a korábbi nagy szerelmek visszatérnek hozzád, és akkor majd sínre kerül az életed.

Szóval kanyarodjunk vissza az elejéhez: először energiát kell felszabadítanod ahhoz, hogy képes legyél helyet adni valaki újnak. Ez azt jelenti, hogy valóban meg kell gyászolnod és el kell engedned a régi kapcsolataidat, tudva, hogy a legjobb még csak most jön.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?

Hogyan lehet fenntartani egy távkapcsolatot?

Majdnem mindenki átéli egyszer az életében, milyen a távkapcsolat. Adódik a kérdés, hogy lényegében véve minden viszony távolról indul, csak van, ami a távolság miatt hosszabb távon fenn is marad. De vajon hányan képesek együtt is élni ezzel az állapottal? Egyáltalán létezik-e tartós párkapcsolat, vagy ez csak egy elegáns kifejezés a modern világban?

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.