Menü

Honnan tudjuk, hogy nincs rendben a vércukrunk?

A magas vércukorszint alattomos egészségügyi probléma, mivel nem okoz súlyos panaszokat, s a tünetei enyhék, így sokan észre sem veszik, hogy baj van. A kezeletlen és fel nem ismert probléma azonban súlyos betegségekhez vezethet, nézzük mely tünetek esetén keressük fel feltétlen az orvosunkat!

A cukorbetegek 90-95 százaléka azonban a II. típusú diabétesztől szenved, amely általában 45-50 éves kor után alakul ki, bár fiatalabb korban is előfordulhat.

Mikor beszélünk magas vércukorszintről?

A normálisnál magasabbnak tekintjük a vércukorszintet, ha étkezések előtt 7,0 mmol/l, illetve étkezések után 8 mmol/l fölötti értéket kapunk.

Egy vércukormérő eszköz minden háztartásban hasznos dolog, de ha épp nincs ilyesmi kéznél, akkor bizonyos jelek vércukorproblémákra utalhat, ilyen például, ha nagyon szomjasok vagyunk, a szokásosnál több folyadékot iszunk és éjjel gyakran járunk emiatt mosdóba.

Fáradtság. Ha a szokásostól eltérő mértékben álmosabbak, fáradtabbak vagyunk, enerváltak és kimerültebbek, az is intő jel lehet.

A diabétesz gyakran okozza a látás romlását, hatással van a szemek egészségére s nem ritka, ha zsibbadnak a végtagjaink.

Súlyos és veszélyes tünet, ha a lábunk sebes, a seb pedig könnyen elfertőződhet, valamint a bőrviszketés és a száraz bőr is ilyesmiről árulkodhat.

A fent említett zsibbadás gyakran bizonytalan járást okoz, ha ilyet tapasztalunk, akkor érdemes megméretni a vércukorszintünket.

Koncentrálási nehézség és idegi problémák is jelezhetik a vércukorszint nem megfelelő mértékét, ahogy a gyomorpanaszok és az impotencia is, sok esetben nem gondolnak ekkor a vércukorproblémákra, pedig sok baj forrása lehet.

A krónikusan magas vércukorszint rendkívül veszélyes a szervezet számára, rombolja a sejteket és az ereket, szívrohamhoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, sztrókhoz, idegrendszeri károsodáshoz, veseelégtelenséghez, sőt akár vaksághoz is vezethet.

Mint oly sok minden esetben, a megfelelő, és jól összeállított étrend itt is sokat segíthet, azzal, hogy szabályozza a vércukrot. Ilyen például az áfonya, az avokádó, a chia mag, nagyon jól kordában tartja a vércukorszintet a fahéj, remek az olívaolaj, a tojás, az almaecet, ajánlott a mangó fogyasztása és az olyan fűszereké, mint például a görögszéna mag és a kurkuma, de a gyömbér, a mustármag és a koriander is jótékony hatású.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.