Menü

A sztívia nem gyakran ismert mellékhatásai

Az amerikai kontinensen honos Stevia rebaudiana, magyarul jázminpakóca egy cserjenagyságú, az őszirózsafélék családjába tartozó növény, melynek zöld színű leveléből évszázadok óta készítenek édesítőszert. Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

A kutatások tanúsága szerint a stevia többek között csökkenti a koleszterin- és vércukorszintünket, azonban a piacon kapható édesítőszerek minősége igencsak változó lehet. A steviakivonatot gyakran erősen feldolgozzák, illetve más édesítőanyagokkal (eritrittel, dextrózzal, maltodextrinnel) vegyítik, ami jócskán gyengíti annak egészséges hatásait. Rengeteg formában találkozhatunk steviaalapú édesítőszerekkel, ezek közül éppen a legnépszerűbbek, mint a Truvía édesítőtabletta, a leginkább feldolgozottak és a legkevésbé egészségesek.

A feldolgozás során a leveleket vízbe áztatják, és alkohol segítségével szűrik le, így vonva ki belőlük a Rebaudiozid A nevű vegyületet, melyet azután szárított, kristályos formában vegyítenek a fentebb felsorolt egyéb édesítőszerekkel. A kivonatból különböző italok, illetve porok is gyakran készülnek. Létezik azonban szárított stevialevél is, mely a jázminpakóca legkevésbé feldolgozott, legtisztább, boltban kapható formája, ennek élettani hatásait azonban jóval kevésbé vizsgálták mindeddig a szakemberek, mint az egyéb változatokéit.

A legtöbb ország egészségügyi hivatala a steviát egészségünkre nem ártalmas termékként engedélyezte, fogyasztását biztonságosnak ítélve. A különböző kutatások szerint azonban mégis léteznek mellékhatásai, melyekre érdemes odafigyelnünk. Egy esetben például arra a megállapításra jutottak a tudósok, hogy a stevia és a hozzá hasonló kalóriamentes édesítőszerek negatívan befolyásolhatják a beleinkben élő baktériumok működését, melyek emésztésünkben és immunrendszerünk megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak.

Egy másik kutatás úgy találta, hogy a zérókalóriás édesítők hatására jobban megnő az étvágyunk. A kísérletben részt vevő harminc személy több kalóriát fogyasztott a nap hátralevő részében, mikor steviával édesített üdítőt ittak, mint amikor klasszikus, cukros itallal frissítették fel magukat. Egy hét különböző kutatás eredményeit összegző vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy hosszú távon a kalóriamentes édesítőszerek igenis hozzájárulnak kilóink gyarapodásához.

Egyes, steviakivonat segítségével készült termékek édesítés céljára használt cukoralkoholokat, például szorbitot vagy xilitet tartalmazhatnak, melyek az arra érzékenyek szervezetében emésztési gondok kialakulását okozhatják. Végezetül, a stevia csökkenti vércukor- és vérnyomás-szintünket, miáltal belekontárkodhat a különböző, ezen területekre felírt gyógyszerek munkájába.

Összegezve tehát, a stevia nem különösebben káros, de vigyáznunk kell az esetleges mellékhatásokkal, különösen, ha bármely, fentebb felsorolt téren valamiféle érzékenységgel rendelkezünk. Érdemes megválogatni, milyen steviakivonatból készült terméket vásárolunk, és inkább feldolgozatlan, természetes formájában fogyasztanunk a steviát.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.