Menü

Korpásodás ellen házilag

A korpás haj sokunk életét megkeseríti. Hiába mosunk gyakrabban hajat és figyelünk arra, nehogy megfázzon a fejbőrünk, mégis időről időre visszatér ez a kellemetlen jelenség. Lássuk, mit tehetünk a korpa ellen házilag.

Talán a legszélesebb körben alkalmazott korpa elleni házi megoldás az almaecet. Mossuk meg a hajunkat a szokásos módon, majd egy pohárba hígítsuk fel az almaecetet először 1:5 arányban. Későbbi hajmosásokkor ezt az arányt 1:1-ig növelhetjük, de ennél erősebbet ne használjunk.

Miután leöblítettük a sampont a hajunkról, öntsük óvatosan rá az almaecetes vizet, majd finoman oszlassuk el a fejbőrön. Masszírozzuk néhány percig, majd öblítsük le.

A háztartási ecet is hasonlóan eredményes lehet a hajunkra, mint az almaecet. Ha 20%-os ecetet használunk, akkor maximum 1:5 arányban keverjük össze vízzel, ennél erősebb elegyet semmiképpen ne tegyünk a fajbőrre. Hajmosás után öblítsük le vele a hajunkat, majd az ecetet is öblítsük ki.

Nem kell aggódni a kellemetlen ecetszag miatt, mert a száradásra már eltűnik a hajból. Vigyázzunk azonban, hogy a szemünkbe ne kerüljön, mert nagyon erős csípő érzést okozhat.

A teafaolaj felhasználási lehetőségei széles skálán mozognak. A korpa ellen házilag is érdemes kipróbálni, mert kiválóan fertőtleníti a fejbőrt. Néhány cseppet keverjünk össze oliva- vagy napraforgó-, esetleg mandulaolajjal, majd az így kapott keveréket masszírozzuk be a fejbőrbe.

Hajmosás előtt, száraz hajra használjuk. Ha tudjuk, hagyjuk rajta minél tovább, akár egész éjszakára is: tegyünk rá egy zuhanysapkát és tekerjük be egy törölközővel, hogy kellemes melegen tartsa. Reggel öblítsük le, majd a szokásos módon mossuk meg a hajunkat.

Háztartásunk nélkülözhetetlen eleme a szódabikarbóna. Használhatjuk tisztításra, fertőtlenítésre, szagtalanításra, vagy mostantól akár a korpa ellen házilag is. Hajmosás előtt és után is alkalmazható: dörzsöljük be a fejbőrt szódabikarbóna és víz keverékével, majd masszírozzuk be néhány percig.

Ezután alaposan öblítsük le, mert ha marad rajta, akkor kellemetlen érzést okozhat. Néhány alkalom után hajunk nem csak korpamentes, de látványosan szebb, csillogóbb is lesz tőle!

A joghurt egyre fontosabb szerephez jut nem csak az egészséges táplálkozásban, de az arc szépségének ápolásban, sőt már a hajápolás területén is. A korpás hajra kifejezetten hatékony lehet a joghurt, mivel megakadályozza a gombák szaporodását.

Hajmosás előtt tegyünk fel 20-30 percre egy natúr élőjoghurtból készült pakolást, esetleg tegyünk rá zuhanysapkát és bugyoláljuk be egy törölközőbe. Az idő elteltével öblítsük alaposan ki, majd mossunk hajat, ahogy egyébként is szoktunk.

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a korpa ellen házilag, ha egyszerűen hajmosás elején egy maréknyi sót teszünk a fejbőrre és gyengéden megmasszírozzuk vele, majd megmossuk a hajunkat a szokásos módon. Ha vizes hajra tesszük, akkor a hatás kellemesebb lesz,mivel a só szemcséi nem olyan erőteljesen dörzsölik a fejbőrt.

A módszer lényege, hogy a kristályok feldörzsölik a fejbőrre lerakódott korparéteget, majd a só fertőtlenítő hatásának köszönhetően a korpa lényegesen nehezebben tud visszajönni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.