Menü

Miért vagyunk mindig szomjasak?

Amikor állandóan száraz a szánk, vagyis egyfolytában szomjasok vagyunk, az nemcsak esztétikailag nem nyújt szép látványt – hiszen ilyenkor az ajkunk is többnyire száraz és cserepes –, de a lehelet is bűzössé válhat és más betegséget is jelezhet, ha a szervezetünk állandóan riadót fúj, és azt üzeni nekünk, hogy dehidratáltak vagyunk.

A testedzés és a vízhiány

Az csak természetes, ha sokat mozgunk, legyen szó futásról, kerékpározásról vagy erősítő edzésről, akkor megizzadunk. Ha izzadunk, akkor vizet veszítünk, amelyet érdemes minél hamarabb pótolni, hogy ne alakuljanak ki szomjúságérzettel járó tünetek, melyek a dehidratáció következményei.

A napsütés hasznos, de veszélyes is lehet

Ha túl sok ideig tartózkodunk a napon és közben nem veszünk magunkhoz folyadékot, akkor is lehetünk szomjasak. Amikor odakint dolgozunk a kertben vagy bármi mást csinálunk, jól tesszük, ha félóránként-óránként megiszunk két-három deciliter folyadékot.

Diabéteszt is jelezhet

Egyes betegségek egyik figyelmeztető jele is lehet, ha állandóan szomjasok vagyunk. A cukorbetegség is egy olyan betegség, amelynek kezdeti tünetei között szerepel az állandó szomjúságérzet, mely akkor sem csillapodik, ha ittunk. Ha a szomjúság mellett a fokozott vizeletürítés és a homályos látás is megjelenik, akkor nagy valószínűség szerint a cukorbetegség kialakulásáról lehet szó, de ezt csak laboratóriumi és egyéb vizsgálatokkal lehet százszázalékosan igazolni.

Amikor nem termelődik elegendő nyál

A korlátozott nyáltermelés is oka lehet a száj állandó szárazságának. Ilyenkor a nyálmirigyek nem termelnek elegendő nyálat, emiatt szájszárazság alakulhat ki.

A vérszegénység is az okok között szerepelhet

A vérszegénység kórossá is válhat. Ilyenkor nemcsak szájszárazság alakulhat ki, de a vérszegény személy állandó szédüléssel is szembesül.

A gyógyszerek is lehetnek az okai

Sok esetben egyes gyógyszereknek is lehet olyan mellékhatása, mint szájszárazság. Ilyenek például az antidepresszánsok, de a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek is okozhatnak ilyen tünetet.

Kevés H2O

„A dehidratáltság a fő oka annak, hogy az emberek szomjasak. Utóbbi abból adódik, hogy egyszerűen nem fogyasztanak elegendő vizet” – nyilatkozta az amerikai háziorvos, Dr. Natasha Bhuyan. Hozzátette, hogy minden embernek eltérő mennyiségű vízre van szüksége, hiszen például egy sportolónak többet kell innia.

Étrend

A ketogén diéta szerint étkezők sokszor küzdenek mellékhatásokkal, melyek közül az egyik leggyakoribb az állandó szomjúság. Ez abból adódik, hogy a ketogén diéta során kevesebb szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, viszont a szénhidrát több vizet képes eltárolni, mint a zsírok és a fehérjék.

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy túlműködése különböző hatással lehet az emberek szervezetére. A túlzott szomjúság önmagában nem ad okot az aggodalomra, de érdemes résen lenni, ha olyan panaszok is fellépnek, mint a hirtelen fogyás, a kézremegés, a kimerültség vagy a szorongás.

Cukorbetegség

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is okozhat ilyen tünetet, azonban a chicagói orvos, Dr. Peter Mayock fontosnak tartja kiemelni, hogy az állandó szomjúság nem jelent egyet a diabétesszel. Dehidratáció során a szervezet meg akarja tartani a folyadékot, míg cukorbetegség esetén arra törekszik, hogy megszabaduljon a cukortól, ezért gyakrabban kell pisilni. Amennyiben azonban sokszor szomjas, többször és sokat kell pisilnie, és homályosan lát, akkor ajánlott egy orvos felkeresése, ugyanis e három tünet együttes megléte utalhat cukorbetegségre.

Rengeteg gyógyszernek (antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, allergia elleni készítmények) lehetnek olyan mellékhatásai, mint a gyakori vizelés vagy a szomjúság. Egyeztessen orvosával, ha ilyen panaszokat tapasztal.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!