Menü

Május? Akkor túrázás!

Ha szereted a természetet és a szabadban töltött időt, ha eleged van már a megszokott mindennapokból, ha szeretnél egy kicsit feltöltődni... Akkor irány túrázni! Ebben a cikkben számos gyönyörű helyet találsz, amelyeket, ha meglátogatsz, garantáltan feltöltődsz, és Magyarországtól csupán egy karnyújtásnyira vannak...

Május az egyik legjobb időszak a túrázásra, hiszen a természet éledése és a virágok sokfélesége garantálják a gyönyörű látványt. Legyen szó családi kirándulásról, romantikus hétvégéről vagy akár komolyabb túrázásról, Magyarország közelében számos gyönyörű hegyvidék kínálkozik a természetjárásra.

Ha odavagy a magas hegyekért, a friss levegőért, a tehenekért és a kristálytiszta tavakért, akkor az oszták Alpok egy kiváló választás. Salzburg tartományban található a Hallstatt-tó, mely csodálatos környezettel és kellemes időjárással várja mind a komolyabb, mind a könnyedebb túrára vágyókat. Személyem szerint ez az egyik legszebb város Ausztriában, 1997 óta a Világörökség része.

Azoknak, akik komolyabb túrázást terveznek, a Tirol tartományban található Zillertal Arena kínálta lehetőségek jöhetnek szóba. A Zillertalban számos túraútvonal található, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Zillertal High Alpine Road, amely a hegyek magasságába vezet.

Ha inkább Szlovéniába mennél, az sem gond, ott is akad számos lehetőség. Nézzük is az elsőt. A Julian-Alpok, amely a A Triglav Nemzeti Parkban található. Errefele is temérdek lehetőség van a túrázásra, az egyik legkedveltebb a Triglav csúcsra vezető út. Ez a túra kb. 6-8 órát vesz igénybe, így inkább a tapasztaltabb túrázóknak ajánlom.

Ha az elején inkább még a könnyebb túrákat próbálnád ki, akkor a Bledi-tavat ajánlom. A Bledi-tó gyönyörű környezetben található, és a sétaútvonalak könnyen járhatóak, így ideális egy családi vagy épp egy romantikus kiránduláshoz.

De ott van még a Tátra Nemzeti Park is, ahol a magas hegyek és a kristálytiszta tavak látványa biztos, hogy lenyűgöz. A Tátra Nemzeti Parkban az egyik legnépszerűbb a Rysy csúcsra vezető túraútvonal. Ez a túra kb. 8-10 órás, így ezt már egy kis tapasztalattal rendelkező túrázóknak ajánlanám.

Ha a barlangokat kedveled, akkor irány a Slovenský raj Nemzeti Park! A parkban számos szurdok és barlang található, melyekhez nem vezet hosszú út, egy pár szendviccsel a hátizsákban megjárható.

Szóval nincs kifogás, irány a természet!

Liszli Kornélia

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.