Menü

A pikkelysömör tünetei és lefolyása

A pikkelysömör, vagy idegen nevén psoriasis tulajdonképpen a bőr szarutermelő sejtjeinek a túlburjánzása. A keratinocyták fokozott működése által a bőr lassan elszarusodik, így egy folyamatos száraz hámlást idézve elő. Rendkívül kellemetlen tud lenni, mivel bizonyos esetekben viszketéssel is járhat a bőrelváltozás.

A betegség nagyon jellegzetes helyeken jelenik meg a testen, illetve könnyű felismerni, így csak nagyon ritka esetben van szükség szövettani vizsgálatra, leggyakrabban egyszerű szemrevételezéssel felállítható a diagnózis. A tipikusan érintett testtájak a végtagok külső felszíne, a könyök, a térd, a fejbőr, a combhajlat, a nyak, a fül, a farpofák és a lábujjak. Túlsúllyal küzdő páciensek esetén a pikkelysömör előfordulhat a has alatti redőknél, a mellek környékén, esetleg a külső nemi szervek tájékán. Súlyosabb esetben érintettek lehetnek a tenyerek és az arc is, esetleg a végtagok belső felszíne.

A szarutermelő sejtek, vagyis a keratinocyták túlzott működése révén a bőrön fehéres pikkelyek, úgynevezett pörkök keletkeznek. Ezek szárazok, így nem okoznak idővel fekélyeket és nem is fertőznek vagy fertőződhetnek el.

A fentebb említett gyakori formáján kívül ismert olyan esete is a psoriasisnak, ahol a test egész felszínen jelennek meg a pörkök, akár 1-2 cm-es gócokból kiindulva. Ez a gyermekkori formája a pikkelysömörnek, ilyenkor viszketés is előfordul, valamint az elváltozás által érintett bőrfelület gyógyulás után gyakran pigmenthiányos lehet, vagyis világosabb, mint a bőr többi része. Előfordul az is, hogy a körmök is érintettek, ilyen esetben a körömgombához hasonló jelenséget láthatunk. A köröm megvastagodik és eldeformálódik.

A tünetekre jellemzően hatással van a hőmérséklet, télen például a tünetek rosszabbodásáról számolnak be a betegek, valamint a nők esetében a menstruációs ciklus is befolyásolja az aktuális állapotot, illetve általánosan a stressz is kedvez a tünetek felerősödésének.

A pikkelysömör bár nem gyógyítható, rendkívül jól kezelhető, szinte teljesen tünetmentes állapot is elérhető. A kezelés meghatározása azonban nem egyszerű feladat, mivel nagyon fontos, hogy milyen formája van jelen a betegségnek, illetve milyen behatások fokozzák a tüneteket – érzékeny-e az illető bőre a hőmérsékletre, fényre, bizonyos ételek felerősítik-e a szarusodást. Sokat segíthet az egészséges életmód és a bőr fokozott védelme a kiszáradás ellen, valamint a stressz csökkentése is elengedhetetlen.

Ma már rengeteg készítményt lehet kapni a pikkelysömör kezelésére, azonban mindenképpen érdemes bőrgyógyászunkkal is konzultálni, hogy segítségével gyorsan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb opciót. Fontos tudnunk, hogy a betegség jellemzően időről időre kiújul, azonban a célunk az, hogy a tünetmentes időszakok minél hosszabbak legyenek, a tüneteket pedig a lehető legenyhébbre csökkentsük.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.