Menü

Ne halogassuk avagy miért fontos a visszér kezelése?

A vénák kóros kitágulását értjük visszérbetegségek alatt, mely elsősorban alkati megbetegedés. Kialakulásában a genetika mellett az állandó megterhelés, az álló foglalkozás mellett is nagy szerepet játszik. A kezeletlen visszér rontja az érintett végtag vérkeringését, súlyos esetekben trombózis is okozhat.

Családunkban sajnos előfordult a probléma, így férjem esetében sajnos végig kísérhettem annak kialakulását, tüneteit, a vele járó problémákat és kellemetlenségeket, majd a műtétet. A visszérbajok a következő tünetekkel járhatnak: lábfájás, bőrpír, lábdagadás, seprűvénák megjelenése, tágult vénák, tömött, kemény bőrfelszín, barnásra színeződött bőr, lábszárfekély.

A vénás betegségek egyébként a nőket jobban érintik, mint a férfiakat, a magyar lakosságnak pedig csaknem 20%-át teszik ki. A nők esetében a rizikó a terhességek, szülések miatt is nagyobb a visszérbetegségek kialakulására.

A statisztikák szerint az életkorral előre haladva a probléma előfordulása egyre gyakoribb. A folyamat a vénabillentyű elégtelen működésével indul, aminek következtében a vénafal károsodik, gyengül a pangó vér pedig kitágítja a kis ereket. A vénákban akár meg is fordulhat a normális áramlás iránya.

A kezeletlen betegség következtében gyulladásos folyamatok léphetnek fel, mely nyiroködémával jár s súlyosabb esetben akár lábszárfekély is kialakulhat.

Mint említettem örökletes hajlam is közrejátszik, ám az életmódbeli szokások is nagyban hozzájárulnak a betegség kialakulásához, mint például a dohányzás, az ülőmunka, a mozgáshiány, a túlsúly és az ezzel járó ízületi betegségek, anyagcsere-problémák.

A kezelés általában összetett. Segít a kompressziós harisnya, a fásli, mely támogatja az érfalak elvesztett feszességét. Léteznek a gyógyszeres kezelés mellett speciális cipők, segíthet a visszértorna, hasznosak a krémek, illetve a diéta is fontos..

Jó eredmény csak akkor érhető el, ha ezeket együttesen használjuk.

A súlyos visszértágulatok kezelése sebészi úton történhet, mely azért szükséges, mert trombózist és egyéb szövődményeket előzhet meg.

A visszér kiújulása sajnos nem kizárt, ezért a megelőzésre és az életmódváltásra nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Legfontosabb teendőink a megfelelő cipők viselése, a sportolás, az ülő munka mozgással való kompenzálása, a kompressziós harisnyák és zoknik viselete, a dohányzás mellőzése és természetesen az ideális testsúly elérése és megtartása.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.