Menü

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünetei és kezelése

A hasnyálmirigy gyulladásának számos kiváltó oka lehet, melyek hatására az ott termelődő emésztőenzimek már a mirigyen belül aktiválódnak, és károsítják a sejteket. Az erre a károsodásra kialakult gyulladásos reakciót nevezzük hasnyálmirigy-gyulladásnak. Jellemző tünete az övszerű hasi fájdalom és a hasnyálmirigy-enzimek szintjének megemelkedése a vérben.

Súlyossága változó, az enyhe, spontán szűnőtől a sebészeti beavatkozást és intenzív osztályos megfigyelést szükségessé tevőig. Súlyos esetekben a hasnyálmirigy működése a gyulladás lezajlása után is károsodott maradhat.

Tünetek
• hasfájás
• sárgaság
• hányás
• bélgázképződés
• hányinger
• hőemelkedés
• fájdalom a köldök magasságában
• övszerű fájdalom a köldök magasságában
• hasfeszülés
• sokkos állapot

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás előfordulása és okai

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás előfordulási gyakorisága országonként, népcsoportonként eltérő lehet. Leggyakoribb kiváltó okai olyan tényezők, amelyek gátolják a hasnyál kiürülését, vagy lehetővé teszik az enzimek aktiválódását már a hasnyálmirigyen belül, és kilépését a sejtek közé a hasnyálmirigy-vezetékből. Normál körülmények között az emésztőenzimek ugyanis előenzim (proenzim) formájában termelődnek, és csak a bélbe érve aktiválódnak. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás gyakori kiváltó okai az alábbiak:

Epekövesség: az apró epekövek a veszélyesek, mert azok elindulhatnak az epehólyagból az epevezetéken át. Az epevezeték és a fő hasnyálmirigy-vezeték (Wirsung-vezeték, ductus Wirsungianus) általában közös szájadékkal nyílik a patkóbélbe. Ha az epekő itt elakad, meggátolja a hasnyál ürülését. A Wirsung-vezeték átmeneti elzáródása is már gyulladás kialakulásához vezethet. Már egészen apró, ultrahanggal biztonsággal nem látható epekövek is okozhatnak panaszt.

Alkoholfogyasztás: az alkoholizmus inkább idült hasnyálmirigy-gyulladást okoz, melynek lehetnek heveny fellángolásai. Akut megbetegedést rendszerint nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása okoz, gyakran zsíros étkezéssel együtt (pl. lakodalom).

Magas trigliceridszint: a triglicerid a zsírok egyik fajtája. Vérszintjének normál felső határa 1.7 mmol/l. Hasnyálmirigy-gyulladás veszélyével rendszerint a 10 mmol/l feletti érték jár. Kissé magasabb éhomi értékek mellett zsírdús étkezés okozhat jelentős étkezés utáni trigliceridszint emelkedést. Az alkoholfogyasztás arra hajlamos személyekben gátolhatja a trigliceridek vérből való eltávolítását, így emelheti vérszintjüket.

A Wirsung-vezeték patkóbélbe szájazásának (Oddi sphincter) rendellenességei: a beszájadzás veleszületett vagy szerzett szűkülete gátolhatja a hasnyál kiürülését.

Tompa hasi sérülés: a sérülés roncsolhatja a hasnyálmirigy állományát, illetve lehetővé teszi, hogy a hasnyál a vezetékből a hasnyálmirigy állományába kerüljön. Ez ritkán nagy hasi műtétek kapcsán is kialakulhat.

Gyógyszerek: egyes gyógyszerek szedésekor ritka mellékhatásként kialakulhat hasnyálmirigy-gyulladás (pl.: egyes rákellenes szerek, anti HIV gyógyszerek).

Epeútfestés után: az endoszkóppal végzett epeútfestés (endoscopos retrograd cholecystopancreatographia - ERCP) során a hasnyálmirigy-vezeték átmeneti elzárása okozhat hasnyálmirigy-gyulladást. Ez ritka, általában enyhe, magától szűnő mellékhatás. A beavatkozást egyébként gyakran használják záró epeútkő eltávolítására is.

A hasnyálmirigy-gyulladás ritka okai közé tartoznak egyes autoimmun betegségek, a magas vér kálciumszint (pl. mellékpajzsmirigy-betegségekben), a hasnyálmirigy fejlődési rendellenességei, a hasnyálmirigyrák, a mucoviscidosis és vírusfertőzések.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.