Menü

Hagyományos karácsonyi ételek

Sok háziasszonynál talán örök dilemma, hogy karácsonykor mi kerüljön az ünnepi asztalra, másoknál pedig ellenkezőleg: egyértelműen a megszokott és jól bevált, évtizedes karácsonyi ételek készülnek. Melyek ezek a klasszikus fogások, mit eszünk karácsonykor?

Nagyon sokan követik a hagyományokat és készítik karácsonykor hagyományos ünnepi ételeket. Aki új ízekkel szeretne kísérletezni, számtalan receptet találhat a világhálón, többek közt karácsonyi leveseket és előételeket, a főételeket, desszerteket kínálnak számos internetes portálon az ünnepek felé közeledve.

Nézzünk néhány ötletet, tervezzük meg a menüt!

Mit szólnának egy krémes sütőtök leveshez bacon chipsszel és pirított tökmaggal?

A sütőtökre érdekes módon reagálnak az emberek, van, aki az illatát sem bírja, van, aki nagyon szereti és egyik kedvenc őszi-téli étele. Én magam abba a táborba tartozom, akik gyerekként rá se bírtak nézni, most meg szívesen fogyasztom, különösen a krémlevest.

Főételnek illik hozzá egy sült karaj petrezselymes törtburgonyával, desszertnek jöhet például máglyarakás.

Másoknál nincs karácsony töltött káposzta nélkül, ehhez levesnek szintén valami krémleves ajánlott, desszertnek egyszerű és nagyszerű a mákos guba, melyet nálam az ihlet általában ilyenkor, hogy a mákos bejgli elkészülte után rajtam marad egy tál máktöltelék.

A mákos guba vaníliasodóval igazán különlegesen finom desszert.

Az egyik internetes oldal sajtkrémlevest ajánl cipóban, friss újhagymakarikákkal, mások a halat kedvelik karácsonykor, halászlé, harcsapaprikás formájában, utóbbit túróscsuszával, sült szalonnával tálalhatjuk.

Férjem kedvence is előfordul nálunk desszertként ilyenkor (is), mely a népszerű Sacher torta, s bizton állíthatom, hogy elkészítése annyira egyszerű, hogy vetekszik a mákos gubáéval.

Az egyik klasszikus karácsonyi étel a sült kacsa, párolt lilakáposztával, krumplipürével, s esetleg, ha elfogadnak egy diétásabb, alakbaráta verziót a körethez, akkor a zellerpürét ajánlom figyelmükbe.

Aki szereti a kocsonyát, az ilyenkor elkészíti, kiváló étel a karácsonyi ünnepkör idején.

Az édesszájúak válogathatnak a karácsonyi édességek között: ilyenkor sok háznál készül hókifli, a klasszikus diós és mákos bejgli, zserbó, linzer, narancsos és diós, gesztenyés édességek, pudingok. Természetesen a mézeskalács sütés, dekorálás és evés is kötelező része az ünnepnek.

A karácsonyi időszak nemcsak a lelassulás, a befelé figyelés, a meghittség ideje, hanem a finomabbnál finomabb ízek időszaka is, melyet a legjobb együtt elfogyasztani a szeretteinkkel egy hatalmas ünnepi asztalnál.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.