Menü

Legionella, te már hallottál róla?

Sokunknak ismeretlenül csengő név, pedig mindennapjainkban találkozunk vele, megisszuk, fürdünk benne, de ha belélegezzük, súlyos problémákat okozhat, ez a Legionella-baktérium.

Ez a baktérium vízkedvelő, bárhol előfordulhat ahol lappangó meleg vizet talál, mint például háztartásunk vízrendszerében, a kádban, a zuhanyban, vagy a mosogatóban. Ám, nem csak ezeken a helyeken, hanem ott is, ahol nem is gondolnánk rá. Manapság egyre elterjedtebb a hűtő-, fűtő klímák használata a megnövekedett fűtésszámlák és a meleg nyarak okán, és ezekben a berendezésekben előszeretettel tanyázik ez a fajta baktérium.

Ugyanez a helyzet a párásítókkal, a kerti slaggal, vagy akár a kertben elhelyezett kismedencében, vagy jacuzziban. Egy 2016. évi kormányrendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben, mint rendelők, kereskedelmi szálláshelyek, közfürdők, és a 30 foknál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén kötelező a rendszeres vizsgálat a Legionella szűrésére vonatkozóan.

A betegséget a hetvenes évek végén fedezték fel, amikor több, mint 3 ember halt bele abba, hogy egy légkondicionálóhoz használt párásítóban tenyészett ez a Legionella, és ennek levegőjét beszívva tüdőgyulladást okozott.

A Legionella emberről emberre nem adható át, viszont a levegőben található, porlasztott víz általi cseppfertőzéssel terjed. Amikor szervezetünkbe jut, a hörgőknél tüdőgyulladást okozhat. Tünetei közé tartozik a lázas állapot, fejfájás, hasmenés, aluszékonyság, száraz köhögés, végtagfájdalom, de legrosszabb esetben nehézlégzés és a tüdőkapacitás súlyos csökkenése is. A kór az esetek jó részében észrevétlenül lefolyik, szinte észre sem vehető. A fertőzés megállapításához vértesztet, légúti váladék tenyésztést, vizelet tesztet végezhetnek. Leggyorsabban a vizeletteszt mutatja ki az eredményt.

Amennyiben időben felfedezik a kórságot szervezetünkben, akkor gyógyszeres, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, ám van olyan variánsa, ami így is halálos lehet. Amennyiben a fertőzés felüti fejét, orvosunk jelenteni köteles ezt, így azonnal megkezdik a fertőző probléma felkutatását, hogy többen ne betegedjenek meg.

Megelőzésére nincs ellenszer testünk számára, csak és kizárólag az, hogy körültekintően takarítjuk és rendben tartjuk környezetünket. A beépített légkondit és a párásítókat a hozzáértő szakemberekkel rendszeresen tisztíttatjuk, a falon kívül elhelyezett gépeket pedig a boltokban kapható, erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő folyadékokkal átmossuk. Szaniter helyiségeinket rendszeresen szellőztessük, ez nem csak a penész kialakulásának megakadályozásban lesz segítségünkre, hanem nem hagyja a vizet lappangani, gyorsabban száradnak a felületek és az álló víz is hűl.

A zuhanyzót, kádat, mosogató tálcát sokszor fertőtlenítsük, a szivacsokat, törlőkendőket, törölközőket szárítsuk, cseréljük sűrűn. Szakemberek javaslata alapján, a fertőzés gyanús emberek környezetében algamentesítő hatású tisztítószerekkel takarítsunk, ezzel megelőzhető az újrafertőződés.

A Legionella-baktérium egy komoly betegséget okozó kórokozó, de védekezhetünk a fertőződés ellen azzal, ha tisztán tartjuk vízzel közvetlenül találkozó berendezési tárgyainkat, fürdőnket, konyhánkat és kertünk vizes berendezéseit is.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.