Menü

A zsírszegény diéták két oldala

Manapság már diéták százai közül választhatunk, ha úgy döntenénk, megszabadulnánk pár felesleges kilótól. De hogyan döntsünk? Számoljunk kalóriát? Ne együnk zsírt? Mindent csak mértékkel?

A rossz hír az, hogy sajnos nincs egy jól bevált recept, ami mindenkinek működne. Bár vannak egyetemes összetevői a fogyásnak, mint például az, hogy rendszeres mozgás nélkül nem várhatunk csodát, de legalábbis nem tartós csodát. Az is általánosan igaz, hogy egészséges és változatos táplálkozás nélkül bár lehet fogyni, de egészségünket is kockára tesszük ezzel. Nem lehet tehát kikerülni azt, hogy odafigyeljünk étkezésünkre és rendszeresen sportoljunk.

A jó hír azonban az, hogy bár sokfélék vagyunk, sokféle diéta is rendelkezésre áll. Az általános igazságok mellett figyelembe kell vennünk azt is, hogy ahány ember, annyi féle szervezet. Vannak, akik sajnos allergia vagy ételérzékenység miatt nem fogyaszthatnak bizonyos élelmiszereket. Vannak olyanok is, akiknek a szervezete könnyebben dolgozza fel a zsírokat, mint másoké és fordítva. Erre találták ki például a zsírszegény diétát. Persze van fehérjedús, ketogén – alacsony szénhidrát bevitel mellett nagymértékben engedélyezett zsír bevitel – és egyéb tápanyag specifikus diéta is, mi azonban most a zsírszegény diéta két oldalát mutatjuk be.

A zsírszegény diéta, ahogy a nevében is benne van, alacsony zsírbevitelen alapul. Le kell szögeznünk, hogy nem kizárólag a zsír okozza az elhízást, ahogy nem is kizárólag a cukor, vagy a szénhidrátok, ezért nem is oldhatjuk meg a problémát egyes tápanyagok teljes kizárásával. Éppen ezért a zsírszegény diétának nem csak előnyei, de hátrányai is lehetnek.

Előnyös a diétában az, hogy bár a zsírok bevitelét drasztikusan mérsékli, nincs tiltólistás étel, mindössze a mértékre kell ügyelnünk. Általában a zsírszegény diétát követni is könnyű, valamint a hozzá tartozó bevásárlólisták sem megfizethetetlenek. Általában a zsírszegény diéta olyan élelmiszerek fogyasztására ösztönöz, amik tápanyagokban gazdagok és kevés telített zsírsavat tartalmaznak. Ennek köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszer egészségére is. Ilyen élelmiszerek például a friss zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák vagy a sovány húsok.

Ahogy említettük, hátránya is lehet ennek a fajta diétának. Az egyik az, hogy ha túlzásba visszük a zsírbevitel csökkentését, megfoszthatjuk magunkat bizonyos tápanyagoktól és vitaminoktól. Az anyagcserénkhez és az immunrendszerünk egészséges működéséhez is elengedhetetlen a 4 jól ismert zsírban oldódó vitamin, az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Ráadásul megfelelő zsírbevitel nélkül gyakran kell majd megküzdenünk az éhséggel is, ami miatt könnyebben nassolunk. Arra is érdemes figyelni, hogy a boltokban kapható zsírszegény termékeket általában többszörösen feldolgozták és kezelték, így bár kalóriát tényleg kevesebbet tartalmaz, azonban több cukor és keményítő lehet bennük.

Érdemes tehát megfelelően tájékozódnunk arról, milyen az anyagcserénk és milyen diétával érhetjük el a legjobb eredményt, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy megfelelő mennyiségű testmozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás nélkül nem érhetünk el tartós súlycsökkenést.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.