Menü

Kényszeres éves a menstruáció előtt

Sok nőnek feltűnhetett már, hogy a havi vérzést megelőzően gyakran kényszeres evés jelentkezik nála. A késztetésnek nem feltétlenül kell engedni – számos tipp és stratégia létezik arra, hogy ezeket a menstruáció előtti sóvárgásokat megfékezzük.

Nem ritka dolog, hogy mielőtt menetrendszerűen megérkezik a havi vérzés, kényszeres evés jelentkezik egy nőnél. Ez a jelenség gyakori a menstruáció előtti napokban. Van azonban ellenszere, nem kell engedni a plusz kilókhoz vezető sóvárgásoknak. A kényszeres evés hatására ugyanis jóval több ételt vehetünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk lenne. A túlevést jellemzi, hogy nassolunk, amikor nem vagyunk éhesek, vagy titokban eszünk. Sokan szégyellik is magukat emiatt és elszomorodnak.

A menstruáció előtti napokban gyakorta normális a megnövekedett étvágy – olykor azonban súlyos méreteket ölthet a probléma. Ha alkalmanként fordul elő, nincs ok aggodalomra, ám ha rendszeresen, az nagyfokú étkezési rendellenességre utal. A megnövekedett étvágy a premenstruációs szindróma (PMS) gyakori jele, amely a nők több mint 90 százalékát érinti élete egy szakaszában.

A PMS tünetei lehetnek még a pattanások, a puffadás, székrekedés, hasmenés, kimerültség, hangulati ingadozások, mellfájdalmak.

Számos nő esetében az étel utáni fokozott sóvárgás és az étvágy enyhe megnövekedése normális része a menstruáció előtti időszaknak. Másoknál azonban a premenstruációs szindróma és a nagyfokú étkezési rendellenesség egyszerre jelentkezik. Amennyiben a kényszeres evés akkor is fennáll, amikor a havi vérzés lezajlott, étkezési rendellenességről van szó, mely orvosi kezelést igényel.

Mi a kényszeres evés oka?

Egyes kutatások szerint az ösztrogén és a progeszteron hormon szintjében történő változás váltja ki a sóvárgást olyan élelmiszerek után, mint a szénhidrát és a cukor.

A szénhidrátok és a cukrok némileg segítenek a fáradtságon és a rossz hangulaton is javítanak, melyek általában jellemzik a menstruáció előtti időszakot. A cukor és a keményítő hatására a szervezetben szerotonin termelődik, mely növeli a boldogság érzését. Ha gyakran eszünk, az stabilizálja a vércukorszintet, s egyben a hangulatot.

A kényszeres evés a havi vérzés előtt ugyanakkor utalhat premenstruációs depressziós rendellenességre is (PMDD). Ez a PMS súlyosabb formája, mely a fogamzóképes nők 5 százalékát érinti. Tünetei közé tartozik a depresszió, a hangulatváltozások, étel utáni sóvárgás és túlevés.

Egyes kutatások azt sugallják: van összefüggés a kényszeres evés és a menstruációs problémák között is, így például a nem szabályos ciklusok vagy a menstruáció kimaradása között.

Hogyan lehet megelőzni?

Egy nő többféle stratégiát is kipróbálhat, hogy megelőzze vagy csökkentse a kényszeres evést. Tapasztalatok szerint az életmódváltoztatás igen hatásos – mások egészségügyi szakembertől kérnek segítséget.

Megoldást jelenthet, ha egy nagyon kicsit eszünk abból, amit megkívánunk, például egy darabka étcsokit. Ha ugyanis sosem elégítjük ki a késztetést, továbbra is fennáll.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.