Menü

Minden, amit a vírusokról tudni érdemes

Ősszel gyakran tapasztalhatjuk, hogy kapar a torkunk, fáj a fejünk vagy éppen köhögünk. Ezek általában egy vírusfertőzés tünetei, amivel a szervezetünk éppen küzd. De hogyan kaphattuk el? Hogyan akadályozhatjuk meg legközelebb és ha már megtörtént a baj, hogyan segíthetünk szervezetünknek a gyógyulásban?

A vírusok tulajdonképpen nem élő szervezetek, bármennyire is gondolunk így rájuk. Nem jellemzőek rájuk az élő szervezetek esetében megfigyelhető sejtfolyamatok, mint például az önálló anyagcsere és szaporodás. Ezekhez a folyamataikhoz szükségük van egy élő szervezet sejtjére, legyen az emberi, állati vagy növényi, de akár gombákat és baktériumokat is megfertőzhetnek bizonyos vírusok. Mit tud akkor a vírus, ha ezeket a folyamatokat nem? Védekezni, túlélni és örökítőanyagot tárolni. A vírus ugyanis nem más, mint DNS vagy RNS molekula – vagyis örökítőanyag – amit fehérjeburok vesz körbe. Némely vírust lipidmembrán is körbevesz, de jellemzően fehérje és örökítőanyag alkotja őket.

A vírusok szinte mindenhol jelen vannak, beszélhetünk akár levegőről, vízről, testnedvekről vagy éppen élelmiszerről. Ráadásul nagyon aprók, még a baktériumoknál is kisebbek, nagyjából 20-300 nanométer nagyságúak. Szinte mindenhol ott vannak, hogyan tudunk hát ellenük védekezni? Egyfelől léteznek vírusölő, másnéven virucid anyagok és fertőtlenítők. Ezekkel érdemes áttörölni a gyakran megérintett tárgyakat, mint például kilincs, telefon, asztal vagy épp a számítógép billentyűzete, valamint a legtöbb kézfertőtlenítő vírusok ellen is hatásos. Másfelől mindenki rendelkezik egy speciális védőgáttal a vírusokkal szemben, az pedig az immunrendszer.

A vírusok ellen ugyanis gyakran nem hatásosak a gyógyszerek, általában megelőző védőoltással és mesterséges ellenanyag bevitellel tudjuk felvenni a harcot ellenük. Ám jó hír, hogy a legtöbb vírusos megbetegedés magától gyógyul és annál kevésbé viseli meg a szervezetet, minél erősebb az immunrendszerünk, így erre érdemes hangsúlyt fektetnünk, ha mégis megfertőződünk. Persze a megelőzésben is éppoly jelentős szerepe van az egészséges immunrendszernek, mint a gyógyulásban, így az a legjobb, ha beépítjük a mindennapokba az egészséges életmódot.

Immunrendszerünket a legkönnyebben úgy erősíthetjük, hogy több időt töltünk a friss levegőn, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk és ügyelünk a megfelelő vitamin- (főképp C-vitamin) és ásványi anyag bevitelre. Ezeken felül természetesen rengeteg házi praktika is ismeretes, mint például a hagymatea, mézbe áztatott fokhagyma, gyömbér, citromlé és különböző gyógynövényekből készült forrázatok.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.