Menü

Mivel csökkenthetjük a trombózis rizikóját?

A trombózis igen súlyos betegség, ami genetikai hajlam miatt vagy egészségtelen életmód miatt alakulhat ki.

A téma befészkelte magát a fejembe, miután férjem túlvan két visszérműtéten (szívből örülök, hogy csak két lába van). A nők egy részénél a terhesség alatt gyakran jelennek meg a visszerek, megpattant hajszálerek, ezért úgy gondoltam hasznos témát hozok, s írok arról, mivel csökkenthetjük a trombózis rizikóját.

A trombózis a nyári hónapokban veszélyesebb, ugyanis a vérkeringés lelassul, az erek kitágulnak, a bennük folyó vér pangani kezd, s fennáll a veszélye a vérrögök kialakulásának. A folyadékfogyasztás azért kulcsfontosságú, mert a dehidratáció hatására a vér sűrűsödik és ez megnöveli a vérrögök keletkezésének kockázatát.

A kismamák ezért (is) fokozottan ügyeljenek az elegendő folyadékfogyasztásra, mely alatt a vizet értjük, nem a cukrozott szénsavas üdítőket, vagy a kólát, kávét.

A kánikulában visszeres lábakkal kerüljük a közvetlen napot, inkább árnyékos helyeken tartózkodjunk, s lehetőség szerint locsoljuk lábainkat hideg vízzel.

A betegségtől függetlenül is nagyon jótékony a váltott hideg-meleg vizes tusolás, ezzel a vérkeringést tudjuk fokozni. A hideg vízzel való tusolás valóban nem a legkellemesebb, de elég akár csak a lábakra alkalmazni a váltott zuhanyt.

Sportoláshoz és műtét után a párom kompressziós harisnyát, zoknit hord, bár gondolom nem a legkényelmesebb viselet a kánikulában, de nagyon sokat segít a vérkeringés fokozásában és a fájdalom csillapításában.

Szakemberek figyelmeztetnek a mozgás és az életmódváltás fontosságára, melyet nyáron a kora reggeli órákban javasolt elvégezni, mely lehet könnyű séta, túra, kirándulás, biciklizés, kocogás, torna, jóga.

Ha valaki hajlamos a trombózisra, akkor nem szabad szaunáznia, gőzfürdőbe mennie, ezzel még többet árt a betegségnek, ugyanez elmondható a meleg vizű, tehát 36 foknál melegebb termálfürdőkről is.

Utánanéztem néhány ételnek, melyek fogyasztása segíthet megelőzni a trombózist. A helyes étrend támogatja az egészséget, ezek az ételek pedig a szív és az erek védelmét. Néhány étel, ami segít megelőzni a trombózist:

Nem kell drasztikus és szigorú diétára gondolni, inkább egészséges ételekre és italokra, némi mozgással fűszerezve.

A rostban gazdag ételek bizonyítottan segítik csökkenteni a koleszterinszintet és így a vérrögképződést.

A halak omega-3 esszenciáliszsír-tartalma erősíti, támogatja a vérereket, a padlizsán remek koleszterinszint-csökkentő, míg napi egy marék dió már képes csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, védi az ereket, a szívet, s az olívaolaj is nagyon jótékony hatású. A gyömbér is gyulladáscsökkentő, és némiképp gátolja a vérrögök képződését.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.