Menü

Napszúrás ellen ezek a módszerek hatékonyak

A hőség komoly veszélyekkel is együtt járhat, ezek közül az egyik leggyakoribb a napszúrás. De mit tehetünk ellene?

Bár az emberek rendkívül jól alkalmazkodnak a különböző környezeti hatásokhoz, a szélsőséges időjárás bizony megviselheti a szervezetünket. A nyári hőség számos veszéllyel járhat együtt, melyeket a testünk túlhevülése okoz. A túlhevülésnek több "fokozata" is van, és súlyos esetben akár az életet is veszélyeztetheti. A napszúrás tulajdonképpen az a tünetegyüttes, melyet a fedetlen fejet huzamosabb ideig érő, erős napsugárzás okoz.

A napszúrás tünetei a fejfájás, a szédülés és émelygés, a gyengeség, a hányinger és a hányás, az általános rossz közérzet. A testhőmérséklet is megemelkedik. Súlyosabb esetekben ájulás is előfordulhat.

A napszúrás elsősorban azoknál alakul ki, akik hosszabb időt töltenek a hőségben, illetve a közvetlen napsütésben, illetve, akiknél a napsütés elsősorban a fedetlen fejet éri. Ilyenkor ugyanis a koponyacsont alatt található agyhártya felhevül, irritált lesz. Különösen veszélyeztetettek lehetnek azok, akik a szabadban, például az építőiparban vagy a mezőgazdaságban dolgoznak. Emellett azonban a kisgyermekekre és az idősebbekre is jobban oda kell figyelni a kánikulában.

Mivel a napszúrást nem baktérium vagy vírus okozza, hanem a környezetből "érkező" hőhatás, kialakulása egyértelműen összefüggésbe hozható a napsütésnek való kitettséggel. Éppen ezért a napszúrás viszonylag könnyen meg is előzhető.

Hiába esne jól egy pohár hideg sör a strandon, vagy egy pohár koktél este, ha napszúrást kaptunk, a következő egy-két napon álljunk ellen a kísértésnek, és együnk inkább egy nagy gerezd görögdinnyét, illetve válasszunk alkoholmentes koktélt! Az alkohol gyorsítja a folyadékvesztést. A kávét, kólát és a teát is felejtsük el, ugyanis a koffein is hasonló hatással bír. Ha pedig már egyszer így alakult, érdemes kihasználni a lehetőséget, és végleg elhagyni egyik-másikat.

A legfontosabb, hogy kerüljük a közvetlen napsugárzást, legalább akkor, amikor az a legerősebb, vagyis délelőtt 11 és délután 3 óra között. A fejünkön viseljünk kendőt, kalapot, és gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is, vagyis igyunk gyakrabban – lehetőleg hűtött, alkoholmentes italokat.

Nagyon figyeljünk oda a kisgyermekekre és az idősebbekre, akiket általában jobban veszélyeztetnek a hőség miatt kialakuló problémák. Akik pedig a szabadban dolgoznak, iktassanak be rendszeres pihenőket.

Az ágynyugalom rendkívül sokat jelent a napszúrásos beteg számára. Sötétítsünk el, és szellőztessünk, csináljunk szolid kereszthuzatot.

A csend is hasznos ilyenkor, tévézés, zenehallgatás helyett inkább olvassunk valami könnyedebb szépirodalmat. Az éjjeliszekrényre pedig legyen kikészítve a nagy kancsó citromos víz, melyből igyunk rendszeresen!

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.