Menü

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Panax ginseng
Ennek a gyökérnek a fogyasztása azonnal javítja az energiaszintünket. Nem véletlen, hogy a ginzeng az energiaitalok egyik leggyakrabban használt összetevője. Bizonyítottan adaptogén, élénkítő, ráadásul vágykeltő hatásai is vannak. Az ázsiai ginzenget világszerte tanulmányozzák; az eredmények azt mutatják, hogy ez a növény a memóriát is javítja, valamint nyugtatólag hat a szervezetre.

Maca
Ez az Andok lábánál honos egzotikus növény azonnali energiával lát el minket. Olyan, mintha egy varázskapszulát vennénk be. Növeli az erőt és a kitartást, ráadásul adaptogén tulajdonságai vannak. Emeli a libidót, csökkenti a szorongást, és mérsékli az antidepresszáns szerek okozta szexuális működészavarokat. A maca tápanyagprofilja miatt ideális arra, hogy a testünk endokrin rendszere felhasználhassa.

Ashwagandha
Ez a téli cseresznye és indiai ginzeng neveken is ismert energetizáló indiai növény egy mindenhol ismert ayurvédikus orvosság a stressz csökkentésére. Amellett, hogy jó közérzetet és hangulatot biztosít, a fizikai tevékenységek végzését is segíti. Az ashwagandha bizonyítottan javítja a memóriát, a koncentrációs készségeket és a teherbírást.

Ginkgo
Előfordul, hogy habár a testünk nincs kifáradva, szellemileg fáradtak és lusták vagyunk dolgozni. Az ilyen helyzetekben a Ginkgo biloba csodákat művel a szervezetünkkel. Memória javító hatása is van.

Cordyceps
A Cordyceps növeli az állóképességet és a teherbírást. Az inzulinrezisztenciától szenvedő betegek számára hasznos lehet a Cordyceps poliszacharid-tartalma, amely a vércukor csökkentő hatásaival előzi meg a fáradtságot. A légúti betegségekben, vagy alacsony libidóban szenvedők is fogyaszthatják a lehangoltság és a fáradtság kordában tartására.

Bazsalikom

A bazsalikom is egy ayurvédikus orvosság az alacsony energiaszintek ellen. Oldja a stresszt és segít fenntartani a vér glükóz- és koleszterinszintjét. Ezt a növényt évszázadok óta használják Indiában fejfájás, megfázás, gyomorbántalmak és gyulladások kezelésére.

Reishi

Kínában életelixírnek nevezik, és joggal: a reishi egy tápanyagdús és ritkán előforduló gomba, amely visszaállítja az energiaszintünket. Fellendíti az immunrendszer működését és oldja a stresszt is. A reishit főzet vagy tea, szirup vagy kapszula formájában is fogyaszthatjuk. Remek alternatívája a kávénak, ha meg szeretnénk szabadulni az álmosságtól.

Astragalus
Az egyik legfőbb oka a fáradtságnak és álmosságnak a lassú anyagcsere. Az astragalus segít felgyorsítani ezeket a folyamatokat, ezzel növelve az energiaszinteket. Ihatjuk tea vagy főzet formájában, vagy beszerezhetünk belőle készített szirupokat vagy kapszulákat.

Ez a növény mindenki számára biztonságosan fogyasztható, ha azonban béta-blokkoló vagy vérhígító gyógyszereket szedünk, a növény alkalmazása előtt konzultáljunk háziorvosunkkal!

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.