Menü

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Bár a fogyásra soha nem lesz csodarecept, a plusz kilóktól köztudottan akkor szabadulhatunk meg, ha naponta kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetedbe, mint amennyit elégetünk.

Azt nyilván tudjuk, hogy minden elfogyasztott étel megemésztéséhez – legyen az szénhidrát, fehérje vagy zsír - energiára van szükség. A negatív kalóriakifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, melyek feldolgozásához több energiát használ fel a szervezetünk, mint amennyit az az adott étel valójában tartalmaz.

Ezekhez a negatív kalóriás ételekhez általában zöldségeket és magas víztartalmú gyümölcsöket sorolnak.

Melyek ezek a zöldségek és gyümölcsök? Nos jó hír, hogy van mit felsorolnom bőven: ide tartozik a zeller, a sárgarépa, a salátafélék, a brokkoli, a grapefruit, a paradicsom, az uborka, a görögdinnye, az alma, illetve a citrom, de említhetjük a káposztát, a bogyós gyümölcsöket és felírhatjuk a listára a cukkinit is, mely a diéták egyik legkedveltebb alapanyaga. Én például még sütit is készítek belőle. (Bizony! Almás – cukkinis muffint.)

Egyes elméletek szerint a hosszasabb rágás növelheti a kalóriafelhasználást, de azért nyilván ne ezt vegyük alapul egy fogyókúránál, nem szeretném azt sugallni, hogy a chipsz máris diétássá válik a hosszasabb rágás által.

Az igazság az, hogy a hozzáértők, dietetikusok vitatkoznak azon, hogy valóban léteznek-e negatív kalóriás ételek, ugyanis tudományos bizonyíték erre nincs. Bár azt gondolom nem lehet elrontani egy diétát azzal a fent említett sor zöldséggel és gyümölccsel, akár negatív kalóriások, akár nem, a cukkinit, vagy az uborkát bátran felvehetjük a súlycsökkentő étrendükbe, segítik a fogyást. Mindenképpen hasznosak, s egészségesek, akkor is, ha nagyobb mennyiséget eszünk belőlük.

A fent említett zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nemcsak a súlyvesztést gyorsíthatjuk meg fel, hanem értékes ásványi anyagokhoz, rostokhoz és vitaminokhoz juthatunk.

Akár léteznek negatív kalóriás ételek, akár nem, egy biztos: minél több alacsony kalóriatartalmú élelmiszert fogyasztunk, annál hatékonyabb és sikeresebb lesz a diétánk. Kóstoljuk meg mindet!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!