Menü

Eltüntetik a pattanásokat a vállról ezek a házi módszerek

Sokszor a műszálas vagy a túl szűk felsők okoznak hasonló tüneteket, de előfordul, hogy a hormonegyensúly felborulása vagy emésztőrendszeri problémák húzódnak a háttérben.

A pattanások gyakran nemcsak az arcon, hanem a test különböző részein is megjelennek. A legtöbbször a fenéken bukkannak fel a sokak számára kínos pöttyök, de a hát és a váll területén is létrejöhetnek. Ha ezen a két helyen alakulnak ki általában, annak számos oka lehet.

Mindenesetre, ha sehogy sem akar elmúlni, érdemes orvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni az okát. Kiegészítő kezelésként viszont - vagy éppen, ha nem találnak semmilyen rendellenességet - néhány házi megoldást is be lehet vetni.

A háton lévő akne sok esetben hormonális egyensúlytalanságra is utalhat. Gyakran jelennek meg itt pattanások például a fogamzásgátló abbahagyását követően, vagy terhesség alatt, után. Testépítőknél, túl sok állati fehérjét (fehérjeporokat, – szeletet, tejsavót) fogyasztóknál is sokszor kialakul a probléma. Ha semmi sem használ, érdemes lehet e téren kivizsgáltatni magad, de addig is igyekezz kerülni a szóját, és az olyan nem fermentált szójatermékeket, mint a szójatej vagy a tofu.

A zabpehely tejjel keverve kiváló radírozó és hámlasztó, mézet hozzáadva pedig a fertőtlenítő hatás is érvényesül. Ez a pakolás csökkenti a gyulladást, kitisztítja a pórusokat, és gyorsan leviszi a pirosságot a területről. Egy evőkanálnyit keverj össze mindegyik hozzávalóból, és, ha gondolod, egy-két csepp citromlevet is adhatsz hozzá. Ha kész, dörzsöld óvatosan a pattanásos bőrbe pár percen keresztül, majd hagyd hatni 20 percig. Ezután langyos vízzel öblítsd le a zuhany alatt. Heti két-három alkalommal vesd be.

A teafaolaj szintén szuper fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásának köszönhetően előszeretettel használják pattanástalanító tonikokban, krémekben és arclemosókban is. De érdemes óvatosan bánni vele: csakis hígítva szabad használni, és így is ajánlott tesztelni a keveréket a kéz felületén, nehogy irritációt, allergiás reakciót váltson ki. Két evőkanál vízhez tegyél nyolc-tíz csepp olajat, és egy vattapamacs segítségével mosd át a válladat. Hagyd megszáradni, és akár egész éjszakán át is maradhat, elég, ha reggel lezuhanyozol.

A paradicsomlé tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és likopinnal, ami segít megújítani a bőrsejteket, és elősegíti a kollagéntermelést. Mindemellett szintén gyulladásgátló hatású. Szerezz be 100%-os paradicsomlevet, vagy facsard ki otthon a zöldséget, és zuhanyzás előtt kend a válladra a pürét. Hagyd hatni 20 percig, aztán öblítsd le. Alkalmazd heti két-három alkalommal.

De természetesen a mindentudó aloe vera gél is segítségedre lesz, ha bekened vele a válladat, és hagyod beszívódni egy egész éjszakán át. Akár mindennap is használhatod, egészen addig, amíg el nem tűnnek a pattanások.

A méz nemcsak a váll pattanásai ellen hatásos: számos más bőrprobléma létezik, melyre a megfelelő módon alkalmazva igazi varázsszer.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.