Menü

Női vitaminok, nyomelemek

…avagy olyan vitaminok, amelyekre minden nőnek szüksége van. Ahogy előre haladunk a korral, idősödünk, egyre fontosabb lesz gondoskodnunk a vitaminpótlásról, melyek nélkülözhetetlenek a női szervezet számára. Melyek ezek?

Az egyik legfontosabb szépségvitaminunk az E-vitamin, mely csökkenti az öregedés folyamatait, erősíti a hajat, a körmöket és szépíti a bőrt, emellett szabályozza a menstruációs ciklust, enyhítve az ilyenkor jelentkező görcsöket.

Az A-vitamin és béta-karotin szintén a bőr szépségét szolgálja, a béta-karotin antioxidáns hatású, a máj- és egyéb pigment foltok halványítására van jó hatással, belsőleg pedig a szemünk védelméért, egészségéért és az immunrendszerünk optimális működéséért felel.

A biotin a hajhagymáknál fejti ki jótékony hatását, segíti a hajnövekedést. Hiánya fokozott hajhulláshoz, bőrgyulladásokhoz és ekcéma kialakulásához vezethet.

A C-vitamin-t nem kell bemutatni, sejtmegújító hatása jól ismert, a gyógyulási folyamatokhoz nélkülözhetetlen vitamin.

A kollagén egy görög eredetű szó, ragasztót jelent, ami a test összetartó képességére utal. A kollagén egy fehérje, mely megtalálható a bőrben, a csontokban, az izmokban, a szalagokban, az inakban, valamint az ízületekben és a porcokban. Az idő előrehaladtával a kollagéntermelés csökken, ezért van szükség a pótlására.

A kollagén kistestvére a hialuronsav. A hialuronsav egyike a természetben is előforduló szerves vegyületeknek, mely a bőrben természetesen is megtalálható hidratáló elem és a vízmegtartásban játszik fontos szerepet. Ezenkívül fokozza teltebbé, puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt, simítja a finomvonalakat és apróbb ráncokat, támogatja a bőrregenerációt, ugyanis antioxidáns tulajdonságú.

A folsav hozzájárul a haj gyorsabb növekedéséhez, várandós nők esetében különösen fontos megfelelő pótlása, ugyanis a folsavhiány növeli a születési rendellenességek kockázatát.

A D3-vitamin mindenkinek fontos, de a női szervezet számára különösen, nemcsak a fogyókúrát támogatja, hanem csökkenti a premenstruációs szindróma és a menopauza tüneteit és segíti a mellrák megelőzését.

Fontos nyomelem a női szervezetnek a vas. Egy felnőtt nő szervezete kb. 2,5-3 g, egy férfié 3,5-5 g vasat tartalmaz. A vas egyik fontos feladata az oxigén- és szén-dioxid-, illetve az elektronszállítás. Pótlásáról gondoskodnunk kell, a vashiány okozta problémákról korábbi cikkünkben írtunk már. A vashiány tünetei között az ismertebbek a sápadtság, a fáradékonyság, a gyengeség, fizikai és szellemi terhelhetőség csökkenése, alvászavar.

A szelén a szabadgyökök lebontásában résztvevő enzimek alkotóeleme, de fontos a króm is, mely a szénhidrát anyagcserét szabályozza, a pajzsmirigy normális működéséhez pedig a jód nélkülözhetetlen.

A külső védelem és ápolás mellett hajunk, bőrünk és körmeink belső tápanyag-ellátottságáról is gondoskodnunk kell. Bizonyos tünetek a vitaminok és nyomelemek hiányára is utalhat, ezért kell körültekintően megválogatni étkezéseinket, étrendkiegészítőinket, vitaminjainkat. Jó egészséget kívánok!

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.