Menü

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

A pattanások, mitesszerek, gyulladt vörös aknék komolyan kárt tehetnek az önbecsülésben, különösen kamaszoknál, de felnőtt nők vagy férfiak esetében is.

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

Szakemberek, bőrgyógyászok, kozmetikusok, gyógykozmetikusok a leggyakoribb okok közé sorolták az alábbi három tényezőt.

Nem megfelelő arctisztítás

Az arc nem megfelelő tisztítása, az esti smink lemosásának elhanyagolása könnyen hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. Az arcápolást sem kell túlzásba vinni, de naponta kétszer ajánlott megtisztítani és kezelni az esetleges bőrproblémákat a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Az aknés, pattanásos, mitesszeres bőr speciális arcápolást igényel.

Az arc nyomkodása, érintése

Nehéz megállni, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg, pláne, ha nem mostunk előtte alaposan kezet. A nem steril nyomkodás veszélyes lehet, ugyanis a bőr mélyebb rétegeibe viszi a gyulladást, ez pedig hegesedést okozhat.

Nem megfelelő étrend

A nem megfelelő táplálkozás, a sok olajos mag, csokoládé, kakaó, fűszeres étel szintén pattanások kialakulásához vezet, így étrendünkre, különösen a kamaszok esetében jobban oda kell figyelni.

Mit tehetünk a más meglévő pattanásokkal?

Tippek pattanások ellen

Mint az imént említettem, fontos az étrend.

A tejtermékekben, olajos magvakban, csokoládéban, fűszerekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Részesítsük előnyben a gyümölcs – és zöldségfogyasztást.

Arcmosás napi kétszer.

Nem szabad túlzásba vinni, dörzsölni, de fontos a megfelelő tisztítás.

Ne nyomkodjuk.

A házi nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

Ne érintsük meg piszkos kézzel az arcunkat.

Nehéz, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük meg, ha mégis, akkor tiszta kézzel tegyük.

Szemüveg megtisztítása.

Mivel a szemüveg folytonosan érintkezik a bőrrel, a keretét tanácsos gyakran tisztítani, ugyanis tele lehet szennyeződéssel.

Műszálas ruhák kerülése

A háton, a mellkason, a vállon kialakult pattanásokat gyakran a nem megfelelően szellőző műszálas ruha viselete okozza.

Smink

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy agyon fontos esténként mindenféle sminket maradéktalanul eltávolítani, illetve jó minőségű dekorkozmetikumokat használni.

Mértékletes napozás

A pattanásoknak jót tehet a mértékletes napozás, de nem a déli napon és nem órákig. Itt jegyezném meg, hogy kamaszként gyógyszert kaptam a bőrproblémáimra s azzal nem szabadott napra menni, ezért figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények, fényérzékennyé tehetnek.

Borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak, a borotválkozás előtt felpuhítva a bőrt, majd utána a megfelelő készítményekkel, balzsamokkal, arcszesszel kezelni arcukat.

Ha a fenti tippek nem segítenek, a lokális kozmetikumok nem javítanak a problémán, akkor gyógyszeres kezelés ajánlott, ám erről kizárólag bőrgyógyász dönthet.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.