Menü

Immunerősítő élelmiszerek

A megfelelő higiénia és a rendszeres sport mellett a jó táplálkozás is fontos ahhoz, hogy kihozzuk immunrendszerünkből a legtöbbet. Ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, nagyobb eséllyel kerülnek el a fertőzések, betegségek, többek között a megfázás.

A szervezetünk általános állapota meghatározza azt is, hogy a védelmi funkcióink hogyan működnek. A jó általános egészség fenntartásához viszont megfelelő táplálkozásra van szükség, azaz olyan élelmiszerek elfogyasztására, amelyek kiegyensúlyozott anyagcserét tesznek lehetővé, valamint ellátják a szervezetet minden fontos tápanyaggal. Nézzük, hogy milyen ételekkel tehetünk különösen jót az immunrendszerünknek.

Joghurt

Ez a tejtermék probiotikus hatású, segít az emésztőrendszerben található jó baktériumok szaporodásában, és rendszeresen fogyasztva ugyanolyan jól, ha nem jobban erősíti az immunrendszert, mint a különböző vitaminkészítmények és tabletták. Válasszunk élő flórás, illetve görög változatot, natúrt, mert a gyümölcsjoghurtokban nagyon sok a cukor.

Fokhagyma

Fokhagymában található allicinsikeresen veszi fel a harcot a baktériumokkal és fertőzésekkel. Egy kutatás szerint azoknak, akik hetente legalább 6 gerezd nyers fokhagymát megesznek, 30 százalékkal kisebb az esélyük a vastagbélrákra, és 50 százalékkal a gyomorrákra.

Tea

A Harvard egyetem kutatása szerint azok, akik két héten át napi 5 csésze fekete teát ittak, tízszer annyi vírusellenes interferon képződött a vérükben, mint akik ugyanennyi placebo forró italt fogyasztottak el. A teában lévő L-theanin nevű aminosav (a fekete és a zöld verzióban is van) felelős az áldásos hatásért.

Tengeri herkentyűk

A rákban, osztrigában, kagylóban rengeteg a szelén, ami fontos a sejtek illetve azimmunrendszermegfelelő működéséhez. A lazac, a makréla és a hering omega-3 zsírsavakban gazdag, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van.

Húsleves

A csirkehúsleves régóta viseli a koronát a gyógyító táplálékok között. Akár a csirkéből származó cink, a forró étel jótékony hatása, vagy a vitaminokkal, rostokkal teli zöldségek az oka ennek, biztos, hogy feltölti a szervezetet tápanyagokkal, és a lábadozáshoz is nélkülözhetetlen.

Zöldpaprika

A zöldpaprika háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és nyáron bőven találunk belőle a piacon. Minél frissebb, annál jobban megőrzi vitamintartalmát.

Feketeretek + méz

A megfázás, meghűlés és a nátha ellenszereként esküsznek a fekete retek gyógyhatására, nem is akárhogyan. A módszer különös, de sokak szerint működőképes. Egy feketeretket meghámoznak, kettévágják, kivájják mindkettő belsejét, mint egy poharat, amibe mézet töltenek. Mindezt egy pohár, bögre tetejére ültetik, aminek szűkebb a szája, így a retek a pohár tetején ül. Egy éjszakán át hagyják a konyhapulton, hogy a méz át tudjon csurogni a retken, és a pohár aljában találjuk reggelre. Ezt a mézet kell bevenni nagy kanállal egy héten keresztül.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.