Menü

Vadveszély az őszi utakon

Megváltozott az időjárás, mások a nappalok, korábban sötétedik, hűvösebb van, megtörtént az óraátállítás, lecseréltük a nyári gumit, az üzletek pedig tele vannak a Halloweent követően hirtelen jött karácsonyi készüléssel, azonban nemcsak a városokban, az erdőkben is megélénkül az élet.

Ősszel a vadak párzási időszakukat élik, s gyakrabban lehet találkozni velük az utakon is. Ezekben a hónapokban nagyon fontos a szokásosnál is óvatosabban vezetni, pláne mikor nem olyan jók a látási, közlekedési viszonyok. Mit tegyünk, ha bekövetkezik egy ilyen baleset?

Egy vaddal való ütközés nagyon veszélyes, mindkét félre nézve. A vadveszélyre figyelmeztető táblák pedig nem véletlenül lettek kihelyezve, bizony sok helyen számolhatunk vadveszéllyel az utakon, hiszen ilyenkor a vadak sokkal élénkebbek és kiszámíthatatlanabbak, mint máskor.

Bőgési időszakban a szarvasok izgatottabbak, aktívabbak, kiszámíthatatlanabbak, egész nap mozgásban vannak, s gyakran kimennek az autóutakra.

Ha vadat látunk az út mentén, számítsunk arra, hogy nem egyedül van, rendszerint csoportba verődve közlekednek.

A vadveszélyt jelző táblákat nagyon komolyan kell venni, s mellette körültekintően vezetni, figyelni az út szélét, az autóút környezetét, hogy észrevegyük a fa mögül kiugró állatot.

Ha nem sikerült elkerülni az ütközést és megtörtént a baleset, melyben az állat annyira megsérült, hogy nem tud elmenekülni, akkor hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a sérült vadhoz nem szabad közel menni, sem hozzányúlni, ugyanis rúgásával, harapásával súlyos sérüléseket okozhat a megvadult sérült állat. Ha az állat nem él, a rendőrséget kell értesíteni, akik pedig szólnak a helyi vadásztársaságnak.

Mit történik, ha bekövetkezik egy ilyen baleset?

A balesetet követően a rendőrség felveszi a jegyzőkönyvet, az esemény pontos adatait, minden információt, értesíti a vadásztársaságot, felveszi az esetleges tanúk és a gépjármű adatait. A rendőrségi vizsgálat tisztázza, hogy betartottuk-e a közlekedési szabályokat.

Az elpusztult állatot tilos elvinni a helyszínről, a magyar jogszabályok alapján ez ugyanis lopásnak minősül. A vad a vadásztársaságé.

A kárunkat 30 napon belül írásban be kell jelentenünk az érintett vadásztársaságnak.

A tapasztalatok alapján az autósnak akkor van esélye kártérítésre, ha a vadbaleset autópályán, autóúton történt, vagy vadveszélyt jelző tábla nem volt kihelyezve, netán lakott területen belül történt a baleset.

Csatlakozva a rendőrség gyakori felhívásához: arra kérjük a járművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal, lassabban, különösen a vadveszélyre figyelmeztető utakon. Tartsák be a KRESZ szabályait, ne telefonáljanak vezetés közben és a mindenkori látási és közlekedési viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességet.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.