Menü

A természetes vízek ereje

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a természetes vizek jótékony hatással vannak a mentális egészségünkre.

Azok az emberek, akik szabadidejükben rendszeresen látogatnak vízpartot, nagyobb jólétről számolnak be, mint azok, akik szabadidejüket nem vízparton töltik. Arra is rávilágítottak, hogy a természetes vizek rendszeres látogatásával csökken a depresszió kockázata.

A vízzel való találkozás – azon felül, hogy pozitív hatással van a mentális egészségre – a stressz csökkentéséhez is hozzájárul. A víz körül tartózkodás összekapcsolható a nagyobb fizikai aktivitással, amely már önmagában hozzájárul a jó közérzet további fokozásához és a depresszió kockázatának csökkentéséhez.

Arra is rávilágítottak, hogy a szabadtéri vízi tevékenységek űzése (például: horgászat, kajak, szörfözés) jótékony hatással van például poszttraumás stresszel küzdők, valamint drog- és alkoholfüggőségben szenvedők esetén. E tevékenységek pszichés és szociális hatása egyaránt jelentős.

A víz színe

A kék vízre nézés egyaránt pihentető és gyógyító. A víz iránti vágyakozást a kék szín iránti vonzerő is tükrözi. Természetesen vonzódunk a vízi árnyalatokhoz. Kutatások szerint a kék színt sokan választják kedvenc színüknek a világ minden tájáról, olyan tulajdonságokat társítunk hozzá, mint a nyugalom, nyitottság, mélység és bölcsesség.

Víz közelben egy enyhén meditációs állapotba kerülünk, amelyet a nyugalom, a békesség, az egység, az általános boldogság és az élettel való elégedettség jellemez.

A vizuális bevitel egyszerűbb. Ha a víz szélén állunk, és a horizontra pillantunk, vizuálisan egyszerűsödik a szoba vagy a város, ahol éppen vagyunk.

Ezenkívül a kék fény aktiválja a neurális hálózatot, ami lehetővé teszik számunkra, hogy meghalljuk és megértsük mások hangját.

A víz hangja

Mindennapi életünkben rengeteg ingerrel bombáznak minket, akár okoskészülékeinken keresztül, vagy forgalmas irodaházakban, hektikus városi utcákban. Agyunknak leállásra van szüksége, amit ritkán kap meg.

A hullámok ismétlődő hangjának hallgatása megnyugtatja az idegrendszerünket.

A nyugalom visszatér egy kiszámítható ütembe, és a hullámokkal összhangban szabályozhatjuk légzésünket. A víz körül való tartózkodás megszabadítja agyunkat és érzékeinket a túlzott stimulációtól.

Kellemes kikapcsolódást!

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.