Menü

A szoláriumozás hatása a bőrre

A szoláriumozók többsége nincs tisztában az UV-A sugárzás, vagyis a szoláriumozás hatásaival. Sokan azért szoláriumoznak, mert az ózonlyuk növekedése miatt félelmükben mesterséges fénnyel akarják pótolni a vágyott napsugarakat. Mások a barna bőrszínért süttetik magukat, akadnak, akik a pattanásokra, pikkelysömörre remélnek gyógyulást. Még mindig sokakban él az tévhit, hogy a szoláriumozással elnyert barnaság véd a napfény káros hatásától.

Mi a különbség a napfény és a szolárium fénye között?

A szoláriumok csaknem kizárólag UV-A fényt sugároznak, de emellett 1-3%-ban UV-B fényt is sugároznak.

A rendszeresen szoláriumozók biztosan számíthatnak évek múltán jelentkező tünetekkel is:

• Korai öregedés: Az UV-A sugárzás - akár a napozás, akár a szoláriumozás révén - a bőr öregedésének közvetlen és legfőbb kiváltója. Az irhában megnő a szabad gyökök mennyisége, amely csökkenti a fibroblasztok kollagén és rugalmas rost képzését. Az UV-A sugárzás elnyelődik kollagén- és főként a rugalmas rostokban és azokat közvetlenül is károsítja. Az UV-A sugárzás a fokozott szabad gyök képzés révén közvetve károsítja a DNS-t, a lipideket és a fehérjéket. Már kis adagú UV-A sugárzás hatására is nő a kollagén lebontó enzimek mennyisége és aktivitása, ezáltal az irhában a kollagén I és III mennyisége is csökken és szabálytalanná válik a struktúrája. A károsodott kollagén tovább csökkenti a kollagén termelést. Az UV-A sugárzást a rugalmas rostok elnyelik, mennyiségük csökken és összecsapzódnak.

• A daganatképződés elősegítése: Az UV-A sugárzás elősegíti az UV-B sugárzás bőrrákot előidéző hatását. Emellett önmagában is van DNS károsító és így rákkeltő hatása.

A rendszeres szoláriumozás számos következménnyel jár:

• hajszálerek jelennek meg

• a bőr vastagabb és lazább lesz

• szabálytalan pigmentfoltok jelennek meg

• ráncképződés a járomcsontokon, a száj környékén, a homlokon, az ajak elvékonyodása

• daganatmegelőző vörös, hámló foltok (aktinikus keratosis) kialakulása

• bőrdaganatok (spinalioma, basalioma) megjelenése

• pigmentált anyajegyek megváltozása

Kiemelten kerülendő a szoláriumozás:

• 16 éves kor alatt,

• ha szeplősödére hajlamos,

• ha már előfordult, hogy súlyosan leégett,

• ha családtagjai közül valakinek volt már bőrrákja,

• fény okozta, vagy fény hatására súlyosbodó bőrgyulladása van,

• ha fényérzékenyítő gyógyszert ( vízhajtó, antibiotikum) szed.

Az UV-A sugárzás hatásai a bőrre

Az UV-A sugárzás a hámon keresztül bejut az irhába is. Nem okoz bőrpírt, a bőr gyors, de nem tartós lebarnulását idézi elő a feumelanin nevű pigment képzése révén. A feumelanin eloszlik a hámsejtekben és nem védi a sejtmagot, elnyeli ugyan az UV sugárzást, de közben sok szabad gyök képződik. Emiatt a szoláriumozással elnyert barnaság a közhiedelemmel szemben nem véd a napfény káros hatásától, sőt a bőr védtelenebb állapotban van, mint amikor valaki lassan, az időtartamot fokozatosan emelve napozik. Ekkor ugyanis az UV-B sugárzás hatására a valóban védő hatású eumelanin képződik.

Az UV-A sugárzás D-vitamin képző hatása gyenge, így emiatt sem érdemes szoláriumozni. A szoláriumozás során azonnali mellékhatások is felléphetnek: bőrbetegségek, foto-allergiás bőrreakció, viszketés. Hosszú idejű szoláriumozás gyulladáskeltő hatású, amely néhány nap után megjelenő bőrpírt jelent.

Szerző: Udvari Fanni

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.