Menü

Leghatékonyabb szíverősítő teák

Tyúkhúr a magas koleszterinszint ellen

A magas koleszterinszint sem feltűnő tüneteket, sem fájdalmat nem okoz, így sokan csak véletlenül, egy-egy laborvizsgálat során értesülnek róla. Pedig ez a fel nem ismert egészségügyi probléma igen veszélyes lehet. Az artériákban ugyanis kialakulhatnak (koleszterinből, zsírból, kalciumból álló) plakkok, melyek eltömítik a véráram útját, és így a szív nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Ráadásul, ha egy-egy plakk leválik, és elindul az érben, agyvérzést, de akár szívinfarktust is okozhat.

A tyúkhúr az egyik legjobb koleszterincsökkentő hatású gyógynövényünk. Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására. Folyamatos használata leviszi a magas koleszterinszintet, ez pedig lelassíthatja vagy meg is állíthatja a plakkok kialakulását. Napi egy csészével érdemes inni, lehetőleg reggel, éhgyomorra. Korlátlan ideig, folyamatosan iható. (Fontos tudnivaló, hogy szoptatás alatt nem ajánlott fogyasztani, mert a tejelválasztást is csökkenti.)

A magas koleszterinszint megelőzésére a Tyúkhúros teakeveréket (az Érbarát teát) is ajánljuk, melyben a tyúkhúr mellett orvosi veronika, galagonya, cickafarkfű és zsálya is található. A tyúkhúr fogyasztását Gyuri bácsi akár nyersen, salátaként elkészítve is szokta javasolni.

A szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő galagonya

Ha egy komplex szíverősítő és szívnyugtató hatású gyógynövényt keresünk, a galagonya lesz a megoldás. Serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, így koszorúér-betegségek esetén feltétlenül érdemes rendszeresen fogyasztani, de akár megelőzésként is ihatjuk. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, rugalmasan tartja az érfalat, gátolja az érelmeszesedés – különösen a koszorúér elmeszesedés – kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire is ajánlott.

A szívinfarktus szívizom-elhalást jelent, de ha a szívizom rugalmas, nem halhat el olyan könnyen. Ugyanígy, ha az agyi hajszálerek falai rugalmasak, nem merevek, könnyebben átengednek egy kis vérrögöt, nem pattannak el, így nem következik be az agyvérzés. A galagonyatea idegi eredetű szívpanaszokra is kiváló, enyhíti a szapora szívdobogást, stresszoldó, nyugtató, enyhe altató hatása is van. Megelőzésként is lehet fogyasztani heti 1-2 csészével, hiszen időskorban, vagy stresszesebb élethelyzetekben, küzdelmesebb munkahelyi vagy magánéleti időszakokban igazán sokat segíthet.

Érelmeszesedés megelőzésére: csipkebogyó

Érszűkület esetén, érelmeszesedés megelőzésére is érdemes magas C-vitamin tartalmú, érfalerősítő gyógynövényteákat fogyasztani, mert a C-vitamin véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, oly módon, hogy erősíti az artériák kollagénszerkezetét és az érfalat.

Az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyógynövényünk a csipkebogyó, mely szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot, javítja a vérkeringést. A csipkebogyó tea hideg áztatással készül, 5-6 órát kell áztatni hideg vízben, forrázni nem szabad, mert a C-vitamin elbomlik magas hő hatására.

Szerző: Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.