Menü

Teával az egészségért

Legtöbbször, ha lebetegszünk, nem rohanunk azonnal orvoshoz. Kisebb fájdalmak, betegségek esetén, amikor nem szükséges feltétlen gyógyszert szednünk, azonban jól esne, ha valami enyhítené tüneteinket, tökéletes megoldás a tea.

Már önmagában is ha valamilyen forró folyadékot iszunk, jobban érezzük magunkat, kevésbé fáj a torkunk, vagy épp a mellkasi fájdalom enyhül. A teák között is van különbség, mindegyiknek más és más jótékony hatása van szervezetünkre.

Az elkészítésük eltérhet, hiszen van, amelyiket kifejezetten forrázni kell, van, amelyiket csak meleg vízben áztatni, illetve olyan is akad, amelyiket főzni kell hosszú órákon át. Egy viszont közös bennük: a különböző gyógyhatású növények részeiből a vízbe oldódott hatóanyag az, ami valójában hasznos és egészséges a számunkra. Rengeteg féle növényből készület tea, csak néhányat említve a teljesség igénye nélkül: orbáncfű, zálya, mezei zsurló, macskagyökér, körömvirág, kamilla, fodormenta, borsmenta, csalán, csipkebogyó, citromfű, cickafark.

A borsmenta teát például gyomorjavító- és nyugtató hatása miatt fogyasztjuk. Kiváló lehet gyomorégésre, emésztési problémákra vagy a hétköznapi stressz enyhítésére. Egy kis mézzel és citromlével pedig édesebbé tehetjük, de nem vagyunk a menta ízének nagy rajongói.

A cickafark teával sokszor találkozhatunk alternatív gyógymódok között kutatva. Gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert, különösen gyomor- és bélgyulladásra ajánlják. Emellett a veseműködést is javítja, valamint reumatikus hátfájásra és keringési zavarokra is ajánlják kiegészítő kezelésként. Kellemes, enyhe íze van, így akik nem kedvelik a gyógyteák jellegzetes aromáját, azok se ijedjenek meg.

Egy másik klasszikus nagymamáink házi praktikái közül a csalántea. Elsősorban vértisztító és vízhajtó tulajdonságai ismertek, de baktériumölő és köhögéscsillapító hatása is van. Ezen kívül reumára, köszvényre, vesehomokra és hólyaghurutra is ajánlják, így az idősebb korosztály számára különösen hasznos lehet.

Egy másik általánosan ismert tea a csipkebogyótea. Aki vidéken él, akár saját maga is elkészítheti a friss csipkebogyó termését kiszárítva majd kifőzve. Influenza és megfázás esetén csodákat művel, mivel természetes antibiotikum, nem utolsó sorban pedig gyulladásgátló és immunerősítő hatása is van.

Végül pedig egy igazi klasszikus: a kamillatea. Használhatjuk gyomorbántalmakra, mivel nyugtatja a gyomrot és enyhíti a gyomorégést. Ajánlják menstruációs zavarok csökkentésére a simaizmokra kifejtett görcsoldó hatása miatt és álmatlanság ellen is kiváló, amit nyugtató hatásának köszönhet. Ha pedig meghűléses betegségről van szó, lázcsillapításra és torokfájás enyhítésére is alkalmas.

Balogh Emese

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.