Menü

Miért hiszünk előbb a csodaszerekben, mint egy életmódváltásban?

Mindig a könnyebb út a csábítóbb. A kényelmesebb megoldás a szimpatikusabb. Az egészséges életmód nem lehetetlen küldetés, de nagyobb kihívás, mint egy doboz fogyibogyó, vagy egy divatos shake. A csodalevesporok nem fogják megoldani a súlyproblémát, mégis sokan azonnal elhiszik, elég egy jó marketing, egy jól csomagolt zacskós por, egy dizájnos tasak, egy jól hangzó név. Miért hiszünk előbb a csodaszerekben, mint egy életmódváltásban?

Az emberek szeretik azt gondolni, hogy amit sok-sok év alatt felszedtek, azt egy kapszula beszedésével egyik napról a másikra fogják ledobni mindenféle erőfeszítés nélkül. Következmények nélkül. Élethosszig tartóan. Kényelmesen. Mert a szomszéd ismer valakit, aki szerint bevált. Meg a reklámban is hirdetik, csak jó lehet.

Ha valaki vékony, vagy lefogyott, még nem biztos, hogy egészséges is.

A fogyókúrás csodaszerek pszichés hatásairól már sokkal kevesebb poszt születik.

Fogyasztó társadalom vagyunk, s mindent azonnal akarunk, megvesszük, kibontjuk, bevesszük és várjuk a szolgáltatást, megvettük, s azt hisszük, ezzel mindent meg is tettünk a cél érdekében. Mindent úgy akarunk, ahogy a reklámokban ígérik, rengeteg a kifogásunk, nekünk a legjobb kell, nem érünk rá, méghozzá gyorsan.

A reklám pedig azt mondja, hogy ettől a kapszulától, portól fájdalommentesen, gyorsan és könnyen lefogyunk, mosolyogva. Mindenkinek sikerülhet.

Az áruk borsos, de ez is pszichológia, minél drágább, valószínűleg annál jobb, hatékonyabb.

Márpedig nekünk nincs időnk, a legjobb kell, kerül, amibe kerül.

A fogyasztó pirulák az esetek többségében teljesen hatástalanok, s nagyon jó, ha nem ártanak. Ha csak hatástalanok, már szerencsénk van, nem teszi tönkre a szervezetet. Rosszabb esetben káros az egészségre.

A legtöbb fogyasztószer tájékoztatóján szerepel, hogy akkor hatásos, ha az illető az életmódján is változtat, na de akkor minek a pirula, kérdezem én. Az életmódváltás elég önmagában is és sokkal egészségesebb hosszútávon. Igaz, több időbe és energiába kerül, arra pedig nincs idő. Azonnal kell. A csodapirulák pedig ezt az igényt akarják kiszolgálni. Azonnal. Könnyen. Kényelmesen. Gyorsan. Pénz nem számít. Most kell.

A reklámokból pedig ömlik az üzenet, „egyél sokat, habzsolj, dőzsölj, gyomorégésre itt egy pirula, fogyásra egy másik.”

Egy kiváló szakdolgozati téma lehetne a fogyókúrás tabletták pszichológiája, nagyon érdekes összefüggésekre világíthatna rá egy ilyen tanulmány, s aki elolvasná, talán a jövőben nem dőlne be mindenféle hamis ígéretnek, illúziónak. Ahogy édesapám szokta mondani. Csak az nem hizlal, amit nem eszünk meg. Sportos, személyi edző barátnőm pedig hozzátette: „fogyni pedig attól fogyunk, amit megemelünk”. Egy dolgot szedhetünk a fogyásunk érdekében. A lábainkat.

Martinka Dia

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.