Menü

Különleges hobbik 2. – pirogravírozás

A faégetés hazánkban nagyobb érdeklődésnek örvend, mint máshol Európában. Nem egy népszerű hobbi, de egyre népszerűbbé válik. Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a faégetés több puszta mesterségnél, a pirogravírozás ugyanis igazi művészet!

A legrégebb óta afrikai törzsek égettek mintákat bőrre vagy fára, de a faégetés technikájának fejlődése csak a XIX. század végén történt meg. Egy Alfred Smart nevezetű ausztrál építész fedezte fel, hogy vízbázisú festékeket hő segítségével fel lehet vinni fára. A fejlődés hatására sok országban tradícionálissá vált: Romániában, Argentínában és hazánkban is. Itthon gyakran találkozhatunk faégetőkkel kirakodóvásárokon, ahol vágódeszkára, fakanalakra és egyéb konyhai faeszközökre készítenek egyedi mintákat. Sőt, sokan elég komolyan űzik ezt a mesterséget, hiszen akár portrét vagy nagyobb volumenű alkotásokat is képesek beleégetni egy fadarabba. Van Gogh is készített fába égetett alkotást.

Szerencsére ehhez a hobbihoz sem kell sok eszköz: szükség van bőrre vagy fára, amire égetünk, illetve egy pákára, amivel égetünk. Ezekre sem kell sokat költeni művészboltokban, hiszen már szupermarketekben is elérhetőek megfizethető áron. A pákához beszerezhetünk különböző fejeket, amik más-más mintát égetnek bele a fába. Ezekkel a fejekkel tudjuk az árnyalatokat is szabályozni. Fából érdemes világos tónusút választani, hiszen azon gyönyörűen fog látszódni az égetett minta. Ezért érdemes pirogravírozni bükkre, nyírfára vagy tölgyre.

Pákából többfajta kapható: a gázzal működő pirográf egyszerűen használható, nincs vezeték, ami megéghetne használata során. Az egyszerű pirográf elektromos árammal működik, felmelegszik és már használható is. A profik szabályozható forrasztó állomásokat és forrasztópákát használnak, a nevében is benne van, hogy a hőfok állítható.

A kiválasztott faeszközre mindenképpen érdemes először felvázolni, felrajzolni a kívánt mintát. Sokan számítógépen terveznek meg előre egyedi grafikákat, amit majd ráégetnek a kiválasztott tárgyra. Egy kis fadarabkán érdemes előre kipróbálni a páka fejét és a hőfokot, hogy az nekünk tetsző legyen, hiszen radírozni és törölni nem tudunk.

A hő veszélyes dolog, ezt jól tudjuk, de csodás dolgokra képes. A különböző hőfok sötétebb és világosabb árnyalatokat képes létrehozni. Viszont nagyon kell vigyázni, mert ha árammal működő az eszközünk, és ha nem figyelünk, a vezeték meg is éghet. Komoly égési sérülések is keletkezhetnek, hiszen némelyik pirográf 570 fokig is képes felmelegedni.

Nagypál Anna

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.