Dió, az apró egészségbomba
- Dátum: 2020.12.27., 19:45
- Sipos Zsófia
- dió, egészség, egészséges, karácsony, méz, sütemény, vitamin
A karácsonyi sütemények elengedhetetlen hozzávalója a dió, amit azonban nem csak az ünnepi időszakban érdemes fogyasztani.
A dió a hazai gyümölcsök és magvak közül az egyik legegészségesebb és jótékonyabb, hiszen amellett hogy nagyon finom, immunerősítésre is alkalmas. Valamint a diétázóknak sem kell aggódniuk a fogyasztásakor, mert bár a 65%-os a zsírtartalma, nem növeli az elhízás esélyét.
Miért szeretjük?
A magas zsírtartalom mellett a dió jóval több antioxidánst tartalmaz, mint más gyümölcsök. Emellett olyan fontos ásványi anyagokkal van tele, mint a B6 és E-vitamin, vagy a magnézium.
A dió már nagyon régóta helyet kap az egészségesen étkezők étrendjében. Legegyszerűbben mézzel összekeverve fogyasztják, feldobva még egy kis almával. Ez a hármas pedig egyszerre nagyon finom és egészséges is.
Segít megelőzni
A csonthéjas gyümölcsök, így a dió is, segítenek megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Csökkenti a koleszterin szintet, aminek szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában vagy egy esetleges agyvérzésben is.
A szív mellett az agyműködésre is pozitív hatással lehet a dió fogyasztása. Kutatások alapján állapították meg, hogy a tanulás és a memória hatékonyságát is jó irányba befolyásolja. Tanulás közben a stresszoldást is segítheti a „rágcsálás”, ami más nassolnivalókkal itt nem okoz elhízást.
A dió rendszeres fogyasztása nagy hatással lehet a szervezet működésére, sok betegséget segít megelőzni és a kognitív teljesítményt is javítja.
Remek tulajdonságai közül még egy, hogy tökéletes sütemény alapanyag, nem véletlen, hogy a karácsonyi édességek fő összetevői között is megtaláljuk.
Gyors diós keksz recept a rohanós hétköznapokra
Az ünnep véget ért és lassan visszatérünk a hétköznapokba, de a finom süteményekből sosem lehet elég!
Amire szükséged lesz:
25 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg cukor
fél mokkáskanál sütőpor
egy csipet só
2 darab tojás
25 dkg darált dió
10 dkg dió
A darált diót, a lisztet, a cukrot, a szobahőmérsékletű, puha vajat, a sóval és a tojásokkal összegyúrjuk és kinyújtjuk a liszttel leszórt asztalon. A dióval és egy kevés cukorral megszórjuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A ropogós süti tejjel fogyasztva nagyon finom, munkába vagy tanulás mellé pedig különösen is jó! Uzsonnának, tízórainak is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.