Menü

Mostantól okos SMS figyelmeztet

Egy éves kor alatt kapják a legtöbb oltást a gyermekek, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor, melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására jött létre a VaccInTime oldal, egy okos SMS rendszer, mely tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni az oltásokkal kapcsolatos tudnivalókban. A szolgáltatás ingyenes és egy szülő több gyermekének oltásait is fejben tartja a szülők helyett.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Dr. Póta György védnökként támogatja a hiánypótló kezdeményezést. A szolgáltatás non-profit, támogatásokból tartja fenn magát az oldal.

„Koronavírus járvány idején kiemelten fontos hogy a csecsemők idejében megkapják a kötelező és választható védőoltásokat, nehogy más, egyébként védőoltással megelőzhető betegség járványával kerüljünk szembe.” - vélekedett Dr. Póta György. „Azok a kórokozók, melyek ellen oltással védekezünk, nem tűnnek el, csupán a folyamatos oltás mellett nem tudnak tömegeket megbetegíteni. A kötelező és választható védőoltások elmaradása járvány kialakulásához vezet. Oltás hiányában a betegségeknek jobban kitett csecsemők védekezőképessége a betegség lezajlása után is tartósan gyenge marad. Ezért tud sokat segíteni egy olyan szolgáltatás, amelyben az emlékeztetés és a tájékoztatás is együtt van. A gyermekek védelme nagyon fontos, ezért fogadtam örömmel a VaccInTime elindítását. Minden szülőt arra biztatok, hogy regisztráljon az ingyenes szolgáltatásra.” - tette hozzá Dr. Póta György A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A VaccInTime egy társadalmi céllal létrejött szolgáltatás, amely támogatásokból és időszakos kampányokból származó finanszírozásból tartja fenn magát. Az eredeti ötlet a DeepInsight kommunikációs ügynökség és az ügyfélkapcsolati megoldásokat fejlesztő Comnica szakembereitől származik, akik közül maguk is többen kisgyermekes szülők, vagy most várják első gyermeküket.

Hogyan működik a VaccInTime?

A VaccInTime weboldalán egy egyszerű regisztrációt követően felvihetjük gyermekeink születési dátumát, a rendszer pedig ez alapján kiszámolja a kötelező, és az ajánlott védőoltások beadási időpontját. Az oldalon várandósok is regisztrálhatnak, így a gyermek születésekor az oltások észben tartása máris lehúzható az amúgy sem rövid feladatlistáról. Az okos SMS-ben kiküldött időpont emlékeztető egy-egy linket is tartalmaz, mely az éppen aktuális oltások ismertető lapjaira mutat az oldalon. A cél tehát a figyelmeztetés mellett az, hogy a szülők mélyebb tudást szerezzenek az oltásokról és felismerjék fontosságukat. Az oltástudatosság erősítésével így hosszú távon a védőnők és a gyermekorvosok munkáját is segíti a szolgáltatás.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.