Menü

Fogyókúra és feszes bőr?

Ha sokat fogyunk hirtelen, vagy terhesség után előfordul, hogy bőrünk megnyúlik, veszít feszességéből. Sajnos a kinyúlt bőr eltüntetése sokszor már plasztikai feladat, a megelőzésre azonban nagy hangsúlyt fektethetünk.

A bőr többek között fehérjéből, kollagénből és elasztinból - áll, amely gondoskodik róla, hogy erős és rugalmas legyen. Amikor a bőr hosszú időn át van megnyúlt állapotban, például terhesség, vagy túlzott súlytöbblet miatt, akkor a kollagén- és elasztin rostok sérülnek, és így a bőr veszít a rugalmasságából.

Gyakori probléma a fogyókúrázók, vagy várandósok életében, hogy bőrük megnyúlása után hiába érik el a vágyott karcsúságot és súlycsökkenést, striás, csíkos, lógó bőrtömeg marad rajtuk.

A bőr hiába rugalmas, egy bizonyos kor után veszít rugalmasságából és a hirtelen fogyással sem tudja felvenni a tempót, ezért a megelőzésre kell koncentrálnunk.

Fogyókúra esetében a megelőzést egyértelműen a lassú és türelemmel viselt diéta, a lassú fogyás (heti fél kg) jelenti, amely során a bőrnek van ideje visszahúzódni.

A kötőszövet akármilyen rugalmas is, nem tud alkalmazkodni a túl gyors térfogatcsökkenéshez. Ha valaki túl gyors ütemben fogy, - azaz több mint havi 4-5 kg-t- , akkor nagyobb eséllyel számolhat a megereszkedett bőr problémájával.

Szerencsés esetben később valamennyire regenerálódhat, de eredeti formáját már nem nyeri vissza. Ráadásul a korral csökken a bőr kollagéntartalma, s annál valószínűbb, hogy megereszkedik fogyás után. A genetika sokat számít, azonban tudni kell, hogy a túlzásba vitt napozás, illetve a dohányzás is csökkenti a kollagén – és elasztin termelését, ezzel is vigyázni kell.

Várandósság során nagyon sokat számít a különféle olajak, testápolók használata, de véleményem szerint ezek nem érnek önmagukban sokat, ha táplálkozásunk, étrendünk nem tartalmaz elég kollagént.

Bizonyos kor felett (35 – 40év) érdemes kapszula formájában szedni a kollagént, mely segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

Kismamák esetében fogyókúrába amúgy is csak a szoptatás után javasolt kezdeni, és a fenti tempót, mértékletes fogyást be kell tartani. A hatékony megelőzés itt rengeteget számít, hiszen javasolt testápolók és olajok rendszeres használata, s mellettük - bár nem nevezhetőek manapság már olcsó mulatságnak ezek az étrendkiegészítők – kollagén, hyaluronsav szedése.

A fentieken kívül mit tehetünk még?

Elsőnek abbahagyjuk a dohányzást, a mértéktelen napozást. A türelmes diétázás és kollagénpótlás után megtehetjük, hogy sokkal több vizet iszunk, mint eddig.

Szedünk A vitamint, C vitamint, komplex B vitamint, s figyelünk a gyümölcs-és zöldségfogyasztásra, fehérjebevitelre.

Ápoljuk a bőrünket megfelelő készítményekkel, melyek önmagukban nem csodaszerek, de a fentiek betartása mellett sokat segítenek és sportoljunk. A súlyzós edzések definiált testet adnak.

A megfelelő táplálkozás is különösen fontos. Ilyen létfontosságú tápanyagok a fehérje, a C-vitamin, amire szükség van a kollagénszintézishez, valamint az omega-3 zsírsav, ami szintén segíthet növelni a bőr rugalmasságát.

Martinka Dia

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.